”Intensificarea traficului cu droguri ce provin din Afganistan este o ruşine pentru comunitatea internaţională”, a declarat, marţi, directorul serviciilor ruse antidrog, Viktor Ivanov, acuzînd SUA şi NATO. ”Este o ruşine pentru comunitatea internaţională cînd 93% din heroină se acumulează într-o ţară în care se află un contingent de 100.000 de militari. Cei care şi-au asumat responsabilitatea în această ţară sînt responsabili pentru situaţie”, a adăugat el. Ivanov a subliniat că Moscova a prezentat o iniţiativă pentru extinderea mandatului forţelor coaliţiei, pentru ca ele să poată lupta împotriva producţiei şi traficului de droguri, dar din nefericire, nu a primit niciun răspuns. În Rusia, aproape 2,5 milioane de ruşi consumă droguri, dintre care 140.000 de adolescenţi. Anual, circa 30.000 de persoane mor din această cauză, potrivit lui Ivanov.
Între timp, însă, un transport civil american destinat trupelor internaţionale din Afganistan a tranzitat, marţi, Rusia. NATO caută, în prezent, rute alternative pentru a-şi aproviziona trupele din Afganistan, după ce convoaiele militare care tranzitează Pakistanul au fost atacate în repetate rînduri de talibani. Kremlinul a anunţat că vrea să intensifice cooperarea cu administraţia Obama în ceea ce priveşte Afganistanul. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat că este conştient de ameninţarea reprezentată de grupările radicale din Afganistan şi Pakistan şi că este dispus să coopereze mai strîns cu SUA în ceea ce priveşte rutele de aprovizionare a trupelor. Însă, Moscova a transmis semnale contradictorii în ceea ce priveşte cît de departe este dispusă să meargă pentru a ajuta Washingtonul în acest teatru de operaţiuni şi nu şi-a ascuns opoziţia faţă de influenţa americană în fostul spaţiu sovietic.
Soluţionarea problemei tranzitului spre Afganistan este importantă pentru SUA, preşedintele Barack Obama considerînd prioritară combaterea talibanilor şi autorizînd o suplimentare cu 17.000 de militari a contingentului din această ţară. În prezent, circa 80% din aprovizionarea trupelor din Afganistan (combustibili, echipamente grele) se face prin trecătoarea Khyber de la graniţa cu Pakistanul. Însă convoaiele americane şi ale NATO sînt frecvent atacate pe această rută de insurgenţii talibani. La rîndul său, Moscova încearcă să recîştige terenul pierdut în favoarea SUA, după dezmembrarea URSS şi se străduieşte să îşi impună influenţa în Asia Centrală, fostă sovietică.