Preşedintele Barack Obama a afirmat miercuri că SUA sunt mai puternice, mai în siguranţă şi mai respectate decât în urmă cu patru ani, apărându-şi bilanţul în materie de politică externă, cu mai puţin de şase luni înainte de a-şi pune mandntul în joc. Adresându-se celor 1.000 de elevi ai şcolii aviatice din Colorado Springs (Colorado), Obama le-a spus că, la momentul admiterii lor, situaţia era marcată de mari dificultăţi pentru ţară. ”Forţele noastre erau implicate în două războaie. Al-Qaida, care ne-a atacat la 11 septembrie, era retrasă în ascunzători. Numeroşi aliaţi ai noştri erau hărţuiţi iar locul nostru în lume avea de suferit. Economia noastră era în cea mai gravă recesiune de la Marea Depresie din anii \'30”, a amintit Obama, adăugând că ”au fost mulţi cei care s-au întrebat dacă SUA mai sunt capabile să conducă lumea”. ”În prezent, intraţi într-o lume diferită. Sunteţi prima promoţie din ultimii nouă ani care ajunge într-o lume în care niciun american nu mai luptă în Irak. Pentru prima dată în vieţile voastre, Osama bin Laden nu mai este o ameninţare pentru ţara noastră. Am împins al-Qaida pe calea înfrângerii. Şi sunteţi primii absolvenţi care pot să vadă clar cum vom pune capăt războiului din Afganistan. Peste tot în lume, SUA arată încă o dată calea”, a asigurat preşedintele, evocând în special ”demnitatea şi libertatea în lume”. ”Astăzi, putem afirma cu încredere şi mândrie că SUA sunt cele mai puternice, cele mai sigure şi cele mai respectate din lume”, a adăugat preşedintele, candidat la propria succesiune, la 6 noiembrie, declarându-se convins că ”SUA sunt excepţionale”.
MOARTEA LUI OSAMA... ILEGALĂ Amnesty International şi-a exprimat îngrijorarea, miercuri, privind ”impunitatea de care beneficiază foştii oficiali ai administraţiei Bush în privinţa încălcării drepturilor omului” şi a regretat absenţa unor clarificări privind moartea lui Osama bin Laden. În raportul său anual, AI denunţă utilizarea excesivă a forţei pe teritoriul SUA, dar şi în Yemen şi Pakistan, în lupta americană împotriva terorismului. AI cere autorităţilor americane să dea explicaţii privind uciderea lui Osama bin Laden, în Pakistan. \"Administraţia americană a spus clar că operaţiunea a fost efectuată sub teoria americană a unui conflict mondial armat între SUA şi al-Qaida, în care Washingtonul nu recunoaşte legislaţia internaţională privind drepturile omului. În absenţa mai multor clarificări din partea autorităţilor americane, moartea lui bin Laden pare ilegală”, adaugă organizaţia, care precizează că nu a primit răspuns din partea Washingtonului nici la sfârşitul lui 2011, după cererile sale de explicaţii privind moartea lui Anwar al-Awlaki şi a lui Samir Khan, în septembrie, în Yemen. AI se teme că ”aceste decese par să fie execuţii extrajudiciare”.
SUBMARIN NUCLEAR AMERICAN ÎN FLĂCĂRI Un incendiu izbucnit la bordul unui submarin nuclear american, care staţiona într-un port, a provocat rănirea a şase persoane dar nu a ameninţat reactorul nuclear al navei, a anunţat, ieri, un oficial al marinei SUA. Submarinul USS Miami se afla pe şantierul naval din Portsmouth, statul Maine, unde fusese adus pentru lucrări de întreţinere. Incendiul a izbucnit miercuri, în jurul orei locale 18.00, în partea din faţă a navei, unde se află cabinele şi posturile de control şi nu fusese încă stins ieri, dar nu ameninţa reactorul navei. Nicio armă nu se afla la bord. Nu se ştie dacă răniţii sunt membri ai echipajului sau pompieri.
ATAC CIBERNETIC Serviciile americane de informaţii au efectuat un atac cibernetic de succes, împotriva site-urilor grupării teroriste al-Qaida în Yemen, a anunţat, miercuri seara, secretarul de Stat Hillary Clinton, cu ocazia marcării Săptămânii Serviciilor Speciale în SUA. Serviciile specializate au reuşit să retragă de pe site-uri apelurile la asasinarea cetăţenilor americani, precum şi materiale care arătau locuitori ucişi în Yemen, în semn de răzbunare, de către radicalii islamişti. Clinton a precizat că aceste atacuri cibernetice au fost realizate de angajaţi ai Departamentului de Stat, care monitorizează spaţiul web şi reţelele sociale în cadrul programului privind prevenirea recrutării de noi simpatizanţi de către al-Qaida. Este prima oară când un oficial american de asemenea rang recunoaşte desfăşurarea unei astfel de operaţiuni. Administraţia americană a recunoscut anterior că SUA îşi rezervă dreptul de a recurge la atacuri cibernetice pentru a-şi neutraliza adversarii.