”Toate declarațiile lui Iohannis sunt copy-paste de la Băsescu”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premierul Victor Ponta:

”Toate declarațiile lui Iohannis sunt copy-paste de la Băsescu”

Politică 06 Octombrie 2014 / 00:00 694 accesări

Clasa politică intră, o dată la câțiva ani, în campanie electorală pentru o lună și un pic. Atunci vedem turnee electorale, concerte, adunări, politicieni guralivi, încrezuți, prietenoși sau extremiști. Acum, deși sunt 14 candidați la prezidențialele din 2 noiembrie, potrivit sondajelor, bătălia se va da între Victor Ponta și Klaus Iohannis. Dar pentru că social democratul este creditat cu cele mai multe șanse să câștige alegerile, el este și cel mai atacat de ceilalți contracandidați.

COLABORARE ASCUNSĂ SUB PREȘ Până să intre sub lupă în politica la nivel înalt, liberalul a pozat doar într-un primar neamț care tace și face. După ce a ajuns președinte de partid și Crin Antonescu i-a întors spatele, neamțul sibian s-a reorientat spre PDL și spre Băsescu, deși pe ultimul îl reneagă în public, de ochii soacrei. De luni bune se vorbește despre o colaborare tacită între prezidențiabilul ACL și șeful statului. Și asta pentru că Iohannis a folosit de multe ori aceiași termeni utilizați de Băsescu, după care liderul PNL a caracterizat acțiunea de demitere a lui Băsescu din 2012 drept un demers inoportun. Mai mult, Iohannis le-a atras atenția, sâmbătă, liberalilor că inamicul numărul 1 al partidului nu mai este șeful statului, ci PSD și Ponta: ”Uitați de Băsescu!”. Candidatul liberal a declarat că la alegerile din noiembrie nu se bate cu persoana Victor Ponta, ci ”cu un fel de a face politică”. Din păcate pentru Iohannis, până acum nu a venit cu nimic special care să atragă atenția electoratului. Conform unor imagini apărute pe o rețea de socializare, Iohannis pare că nu se inspiră doar din modelul și conduita politică ale lui Băsescu, ci și din modul acestuia de a face campanie. De altfel, acest fapt nu este tocmai unul inexplicabil, având în vedere că strategul lui Băsescu din campania din 2004 (Felix Tătaru) este în acest moment cel care îi construiește campania liberalului. În spațiul online au apărut imagini care prezintă câteva asemănări între afișele electorale ale lui Băsescu de atunci și cele ale lui Iohannis de acum.

IOHANNIS = BĂSESCU Aflat sâmbătă undeva prin inima Sibiului, premierul Victor Ponta a spus că declarațiile lui Iohannis sunt ”copy-paste de la Băsescu” și că nu trebuie să îl audă pe liberal, pentru că le vede în fiecare seară, la Cotroceni: ”Spre deosebire însă de Băsescu, Iohannis, anul ăsta în februarie, cred, voia să facă parte din Guvernul ăsta rău. În primăvară voia să-l susțină pe Crin Antonescu președinte. Cred că e bine să nu se răzgândească atât de des, pentru că eu știu că ardelenii sunt oameni serioși și nu se răzgândesc, nu spun altceva la fiecare trei luni”. Ponta a afirmat că vrea o campanie civilizată și decentă, în care să nu se vorbească despre cât de rău e adversarul, ci despre ce poate face fiecare candidat.

Averile prezidenţiabililor

Biroul Electoral Central a verificat declarațiile de avere ale candidaților la alegerile prezidențiale și a constatat că cei mai mulți au o situaţie materială foarte bună, ei deţinând, în total, 20 de apartamente şi 16 case, 49 de terenuri intravilane şi 27 terenuri agricole. Candidatul cu cele mai multe imobile declarate este Klaus Iohannis - trei case și trei apartamente, urmat de Monica Macovei - trei apartamente și două case - și Călin Popescu-Tăriceanu - patru apartamente și o casă. E drept că nici ceilalți nu stau rău. Din cei 14 candidaţi, Corneliu Vadim Tudor, Mircea Amariţei şi Dan Diaconescu declară că nu au case sau apartamente. Cea mai mare suprafaţă de teren este deţinută de Udrea - circa 13.000 mp de teren în Bucureşti şi 420.600 mp de teren agricol, urmată de Diaconescu, cu 10.000 mp de teren intravilan în Bucureşti, şi Macovei, cu 10.000 mp de teren în judeţul Constanţa. Dintre candidaţi, William Brânză are cele mai mari datorii la bănci şi la persoane fizice, însumând 650.000 euro. La polul opus, Udrea a acordat împrumuturi totale de peste 3.400.000 lei şi 480.000 euro unor societăţi, precum şi de 45.000 lei unor persoane fizice.

”Potpuriu” de meserii

Șase absolvenți de drept, doi economiști, doi ingineri, un profesor de fizică și unul de filosofie, un sociolog și un politolog au intrat în competiția pentru prezidenţialele din noiembrie. Astfel, sunt absolvenți ai Facultății de Drept Victor Ponta, Elena Udrea, William Brînză, Mircea Amariței, precum şi candidații independenți Teodor Meleşcanu și Monica Macovei. Klaus Iohannis și Kelemen Hunor sunt profesori, de fizică și, respectiv, de filosofie. Pe buletinul de vot vor figura doi ingineri: Călin Popescu-Tăriceanu și Dan Diaconescu. De asemenea, la prezidenţiale candidează și doi economiști: Gheorghe Funar și Constantin Rotaru. Vadim Tudor declară că este sociolog, iar Szilagyi Zsolt se prezintă ca politolog. Potrivit declarațiilor de interese depuse la BEC, majoritatea candidaților sunt membri ai unor asociații și fundații sau sunt asociați ori acționari la diverse societăți comerciale.



12