Cetăţenii turci sînt xenofobi, conservatori în relaţiile sociale, citesc rar cărţi, acordă femeilor un statut inferior şi au viziuni ambivalente despre democraţie, potrivit unui sondaj de opinie citat de cotidianul ”The Guardian”, în ediţia electronică. Sondajul arată că 73% dintre cetăţenii turci nu acceptă ca străinii să primească drept de proprietate în Turcia, în timp ce nouă din zece persoane chestionate susţin că nu au plecat niciodată în vacanţă în străinătate. Aproximativ 70% dintre turci declară că nu citesc niciodată cărţi, iar 72% cumpără rar sau niciodată produse electronice de ultimă generaţie.
Circa 70% dintre cei chestionaţi consideră că soţiile au nevoie de permisiunea soţului pentru a munci, în timp ce 57% cred că o femeie nu ar trebui să plece niciodată de acasă purtînd un tricou fără mîneci. Peste jumătate dintre turci consideră că femeile care ocupă funcţii de judecător, procuror, profesor sau posturi din administraţia publică ar trebui să poarte vălul islamic la serviciu, prevedere interzisă de Constituţia laică a Turciei. În timp ce 88% dintre turci sînt de acord că ţara trebuie guvernată democratic, 48% dintre ei consideră că ”armata trebuie să intervină atunci cînd este necesar”. Forţele armate din Turcia au înlăturat patru guverne prin lovituri de stat în ultimii 50 de ani.
Sondajul a fost realizat pentru cotidianul ”Hurriyet”, de cel mai respectat institut de sondare a opinie publice din Turcia, Kondra, pe un eşantion de 6.482 de persoane.