”Ucraina se află pe marginea războiului civil”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Confirmare de la Moscova

”Ucraina se află pe marginea războiului civil”

Externe 16 Aprilie 2014 / 00:00 497 accesări

Ieri, premierul rus, Dmitri Medvedev, a apreciat că ”Ucraina se află pe marginea războiului civil”, în contextul în care autorităţile de la Kiev au mobilizat forţe armate în estul ţării, împotriva separatiştilor pro-ruşi. ”Voi fi scurt: Ucraina se află pe marginea războiului civil, este îngrozitor”, a declarat el, potrivit site-ului Russia Today, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele interimar al Ucrainei a anunţat ieri că operaţiunea militară a armatei a început în noaptea de luni spre marţi, în regiunea Doneţk, din estul ţării. După câteva ore, primii activişti pro-ruşi s-au predat forţelor de ordine, în oraşul Kramatorsk. Alte două oraşe din zonă, Slaviansk şi Horlivka, sunt vizate de trupele ucrainene, iar în cel puţin alte trei oraşe, cele două tabere încă negociază. Potrivit site-ului RT, un general ucrainean care conduce operaţiunile din estul ţării a avertizat ieri că militanţii pro-ruşi care nu se predau vor fi lichidaţi. Armata ucraineană a trimis trupe suplimentare la Kramatorsk, la 15 kilometri sud de Slaviansk. Schimburi de focuri intense au avut loc, ieri, în Kramatorsk, între militanţi pro-ruşi şi serviciile de securitate, presa ucraineană relatând că se înregistrează numeroase victime. Conform sursei citate, în confruntări au murit cel puţin patru insurgenţi. Între timp, la Kiev, manifestanţii pro-europeni au ieşit din nou în stradă, cu un mesaj clar pentru putere: ori intervine pentru calmarea tensiunilor în estul ţării, ori merg ei acolo. ”Scopul acestor acţiuni este să apărăm cetăţenii Ucrainei”, a declarat Oleksander Turcinov. Totodată, preşedintele interimar a precizat că ”această operaţiune antiteroristă va preveni încercarea de destrămare a Ucrainei”. În acest context, preşedinţii SUA şi Rusiei au discutat din nou la telefon, luni seară. Putin l-a asigurat pe Obama că Rusia nu va interveni în treburile interne ale Ucrainei, iar Obama s-a arătat foarte îngrijorat de acţiunile Rusiei în Ucraina şi le-a cerut miliţiilor separatiste pro-ruse să depună armele. De altfel, mâine va avea loc, la Geneva, o reuniune cvadripartită între Rusia, SUA, UE şi Ucraina. Luni, Rusia a testat o rachetă balistică intercontinentală, dar SUA au fost informate despre acest test, a anunţat, ieri, Pentagonul.

ÎNDEMN ONU Un raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului îndeamnă noile autorităţi de la Kiev să evite actele de instigare la ură şi să respecte minorităţile etnice. ”În contextul situaţiei tensionate din Ucraina, unde există o largă comunitate rusă, trebuie luate măsuri imediate pentru restabilirea încrederii între Guvern şi popor. Guvernul ucrainean trebuie să împiedice campaniile de manipulare mediatică, să combată intoleranţa şi extremismul”, precizează raportul.

AVERTISMENTUL MOSCOVEI Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a avertizat, ieri, că ”orice ordin criminal al autorităţilor ucrainene în vederea folosirii forţei împotriva separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei ar ameninţa dialogul prevăzut mâine la Geneva. Nu puteţi trimite tancurile şi, în acelaşi timp, să participaţi la dialog”, a declarat Lavrov. Între timp, ambasadorul ucrainean la ONU, Iuri Klimenko, a declarat ieri că administraţia de la Kiev nu va dezbate tema federalizării la reuniunea de la Geneva cu reprezentanţii Rusiei, SUA şi UE. Rusia pledează pentru adoptarea unor reforme în sensul unui sistem federalist în Ucraina.

SANCŢIUNI CONTRAPRODUCTIVE ”Noi sancţiuni ale UE împotriva Rusiei pe tema Ucrainei vor fi lipsite de fundament şi contraproductive”, a declarat, ieri, Ministerul rus de Externe, în replică la decizia UE de a extinde lista persoanelor vizate de măsuri restrictive. ”În loc să ne înspăimânte cu noi sancţiuni, ar fi mai bine ca UE să se concentreze pe găsirea în comun a unei soluţii la criza internă din Ucraina. Prin decizia de luni, UE a dat din nou dovadă de neînţelegere totală privind evoluţiile în curs din Ucraina şi, mai rău, de reţinere în înţelegerea şi recunoaşterea motivaţiilor protestelor populaţiei din sud-estul ţării”, a afirmat MAE rus. UE a decis, luni, extinderea listei cu cetăţeni ruşi şi ucraineni pro-ruşi vizaţi de sancţiuni, acuzând direct Rusia pentru escaladarea situaţiei din estul Ucrainei.

APELURI DE LA CETĂŢENI Numeroşi ruşi care i se vor adresa lui Vladimir Putin, în vederea pregătirii unei emisiuni televizate, cu întrebări şi răspunsuri, mâine, vor o implicare mai activă din partea Rusiei în criza ucraineană, a declarat, ieri, Dmitri Peskov, purtătorul său de cuvânt. El a anunţat că din cele aproximativ un milion şi jumătate de apeluri telefonice primite până în prezent, multe provin de la locuitori din diferite regiuni ale Ucrainei. Numeroşi locuitori din Crimeea, alipită recent Rusiei, s-au adresat preşedintelui rus. Există multe întrebări despre cum se obţine cetăţenia rusă, cum să imigrezi în Rusia. Sunt, totodată, cereri de explicaţii asupra poziţiei ruse în criza ucraineană.



12