”UE a avut reacţii rapide şi eficiente la criza financiară internaţională, la schimbările climatice şi la conflictele internaţionale, blocul comunitar revenind în prim-planul scenei politice internaţionale”, arată raportul privind activitatea UE în 2008. Comisia Europeană a publicat, miercuri, raportul general privind activitatea UE în cursul anului 2008.
Procesul de ratificare a Tratatului de la Lisabona, încetinit ca urmare a rezultatului negativ al referendumului irlandez din primăvară şi relansat cu ocazia Consiliului European din decembrie, a constituit evenimentul instituţional al anului 2008. Irlanda, singurul stat care a recurs la un referendum, s-a aflat în situaţia de a constata un vot negativ la referendumul organizat în 12 iunie. Cu toate acestea, a fost găsită o soluţie - Uniunea va clarifica, în cadrul unor declaraţii obligatorii din punct de vedere juridic, aspectele din Tratat care stau la baza îngrijorărilor exprimate în Irlanda, unde va fi organizat un nou referendum în cursul anului 2009, notează raportul. ”După 50 de ani de existenţă, instituţiile europene şi-au demonstrat capacitatea de reacţie rapidă în faţa provocărilor mondiale apărute în 2008. Uniunea economică şi monetară, care a sărbătorit, anul acesta, cea de-a zecea aniversare, a demonstrat protecţia pe care moneda euro o reprezintă în faţa unei crize financiare la nivel mondial”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. ”UE şi-a asumat poziţia de lider în realizarea unei reforme reale şi complete a sistemului financiar internaţional. Pentru a contracara impactul crizei financiare asupra economiilor europene, au fost adoptate măsuri de urgenţă menite să coordoneze reacţiile europene în faţa acestei crize mondiale. Planul european de redresare economică, care prevede măsuri pe termen scurt destinate să stimuleze cererea, are, de asemenea, drept scop păstrarea locurilor de muncă şi contribuţia la restabilirea încrederii”, notează raportul european.
”Instituţiile şi-au asumat, în 2008, angajamente serioase privind celălalt dosar important al anului, anume definirea unei politici europene în domeniul energiei, care să ţină seama de schimbările climatice. Cu ocazia Consiliului European din decembrie, s-a ajuns la un acord privind pachetul de măsuri ambiţioase privind energia şi schimbările climatice, al cărui obiectiv este de a acorda Uniunii posibilitatea de reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră şi de a mări la 20% ponderea energiilor regenerabile în consumul de energie”, continuă documentul. Politica externă a jucat un rol important pe scena europeană în 2008, subliniază raportul, menţionînd proiectul Uniunii Mediteranei, cel al Parteneriatului Estic şi planul privind dezvoltarea sinergiei Mării Negre. În plus, rezolvarea conflictului deschis izbucnit în Georgia şi a problemei securităţii energetice au devenit priorităţi ale Uniunii, încheie raportul.