”UE şi Rusia au lansat paşii comuni către călătorii fără vize”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”UE şi Rusia au lansat paşii comuni către călătorii fără vize”

Externe 16 Decembrie 2011 / 00:00 2079 accesări

”UE şi Rusia au lansat, ieri, la summit-ul desfăşurat la Bruxelles, paşii comuni către călătoriile fără vize, care vizează măsurile necesare pentru deschiderea negocierilor asupra unui sistem complet liberalizat de vize”, a anunţat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, în conferinţa de presă de la finalul Summitului UE-Rusia. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a apreciat că aprobarea noilor măsuri va duce la consolidarea parteneriatului strategic dintre Bruxelles şi Moscova. Cei doi lideri europeni au salutat aderarea Rusiei la OMC, care va deveni efectivă astăzi. ”După 18 ani de negocieri, aceasta este o realizare majoră. Ea deschide noi oportunităţi pentru comerţ şi pentru dezvoltarea relaţiilor noastre bilaterale, care sunt deja solide. De fapt, în pofida situaţiei economice, comerţul cu mărfuri între UE şi Rusia a înregistrat rezultate impresionante în acest an. Rusia este al treilea mare partener comercial al UE, iar UE este primul partener comercial pentru Rusia”, a menţionat şeful Executivului comunitar. Viitorul summit european va avea loc la sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie 2012, pe tema situaţiei economice, a competitivităţii şi locurilor de muncă, a anunţat preşedintele UE, Herman Van Rompuy. Data încă nu a fost decisă cu exactitate. Summit-ul va fi informal şi se va desfăşura înaintea Consiliului European din martie.

”Rusia este dispusă să ajute UE să depăşească problemele economice”, a declarat preşedintele rus, Dmitri Medvedev. ”Vom oferi asistenţă UE. Avem o cotă în FMI, ne vom onora toate obligaţiile ca membru FMI şi suntem dispuşi să investim fondurile necesare pentru susţinerea economiei europene şi a Zonei Euro”, a explicat Medvedev. El a declarat că Rusia este foarte interesată ca UE să rămână o forţă politică şi economică, pentru că Rusia şi Europa au avut legături reciproc avantajoase. ”De aceea, o Europă unită este foarte importantă pentru Rusia. Pentru noi este important ca statele europene să ajungă la un acord, să dea dovadă de reţinere şi curaj în această situaţie grea şi să păstreze tot ceea ce s-a realizat în ultimii 10 ani”, a subliniat Medvedev.

Zona Euro ar putea intra în recesiune în prima jumătate a anului viitor, ceea ce va duce la o creştere economică de numai 0,1% în anul 2012, a avertizat compania de audit Ernst&Young. Compania a estimat şi că este puţin probabil ca rata şomajului în Zona Euro să scadă sub 10% până în 2015. Între timp, Grecia - ţara cu cele mai mari datorii din Europa - a anunţat că în 2011 ar putea înregistra cea mai gravă recesiune din istorie. Premierul elen, Lucas Papademos, a avertizat miercuri că, anul acesta, contracţia economică a ţării sale va fi de peste 5,5%, cât este estimat. Economia greacă s-a contractat cu 4,5% în 2010, când a primit primul pachet de salvare din partea UE şi FMI. Săptămâna trecută, 26 din cei 27 membri ai UE au susţinut reguli bugetare mai stricte. Numai Marea Britanie s-a opus. Însă mulţi se tem că acordul nu va fi suficient pentru a evita ca noi ţări să aibă nevoie de pachete de salvare. Miercuri, moneda unică europeană a scăzut sub 1,30 dolari, pentru prima dată după 12 ianuarie. ”Reformele decise la summit-ul din 9 decembrie reprezintă un pas în direcţia corectă şi răspunsul pare să fi fost uşor pozitiv. Totuşi, investitorii sunt încă încurajaţi în legătură cu angajamentul şi capacitatea guvernelor din Zona Euro de a implementa rapid reformele, a adăugat compania, care estimează că Zona Euro va ajunge la o creştere economică între 1,5% şi 2% în 2013. ”Incertitudinile care planează asupra zonei euro nu pot decât să continue să scadă entuziasmul companiilor europene faţă de investiţiile pe termen lung şi deciziile de recrutare”, a subliniat Mark Otty, partener Ernst&Young pentru Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa.



12