”UE trebuie să recunoască Transnistria, dacă vrea pace şi stabilitate”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”UE trebuie să recunoască Transnistria, dacă vrea pace şi stabilitate”

Externe 17 Aprilie 2014 / 00:00 486 accesări

”UE trebuie să recunoască independenţa Transnistriei, dacă vrea pace şi stabilitate”, afirmă Evgheni Şevciuk, liderul regiunii separatiste din R. Moldova. Sovietul Suprem de la Tiraspol a votat ieri, în unanimitate, o solicitare adresată Dumei de Stat, Consiliului Federaţiei Ruse şi preşedintelui rus, Vladimir Putin, în vederea recunoaşterii independenţei regiunii transnistrene şi a unirii cu Rusia. Potrivit agenţiei Itar-Tass, deputaţii din regiunea transnistreană îi cer liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, să iniţieze procedura de recunoaştere a Transnistriei ca stat suveran, în vederea unirii ulterioare cu Rusia. După anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis o scrisoare Dumei de Stat prin care a cerut Moscovei să examineze posibilitatea anexării regiunii transnistrene. Iniţiativa a fost respinsă categoric de autorităţile de la Chişinău, iar Moscova a dat asigurări că nu are în vedere recunoaşterea regiunii separatiste, unde menţine un contingent militar.

O delegaţie a Sovietului Suprem de la Tiraspol ar urma să meargă astăzi într-o vizită la Moscova, pentru a-i transmite preşedintelui Dumei de Stat ruse, Serghei Narîşkin, solicitarea recunoaşterii independenţei regiunii transnistrene şi alipirii la Rusia, relatează Europa Liberă online. Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman, se află la rândul său, astăzi, în Rusia, unde va participa la Consiliul Adunării Interparlamentare a statelor din Comunitatea Statelor Independente (CSI), care se va desfăşura la Sankt Petersburg. Vicepremierul moldovean, Eugen Carpov, a denunţat ”campania de propagandă care ar viza crearea de tensiuni artificiale în regiunea separatistă Transnistria”, informează Radio Free Europa / Radio Liberty. În opinia lui Carpov, există unele grupuri la Moscova şi Tiraspol care doresc ca Transnistria să urmeze scenariul regiunii ucrainene Crimeea.

”Decizia Sovietului Suprem de la Tiraspol de a cere Rusiei recunoaşterea independenţei Transnistriei este o acţiune unilaterală şi neproductivă, reprezentând o sfidare la adresa integrităţii teritoriale a R. Moldova”, se arată într-un comunicat MAE, care precizează că susţine poziţia exprimată de Guvernul R. Moldova. MAE reaminteşte că România pledează pentru continuarea negocierilor în formatul 5+2, în vederea ajungerii la o soluţie politică viabilă în problema transnistreană.

Taguri articol


12