”UE vrea ca R. Moldova să dispară”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”UE vrea ca R. Moldova să dispară”

Externe 06 Aprilie 2013 / 00:00 670 accesări

Fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin consideră că ”UE vrea ca R. Moldova să dispară şi să-şi piardă toţi cetăţenii”. Totodată acesta a aruncat responsabilitatea pentru evenimentele din aprilie 2009 pe... umerii europeni. Declaraţiile au fost făcute vineri, în cadrul unui briefing de presă. “Eu sunt ferm convins că nici într-o ţară nu există aşa ceva. Atunci când s-a introdus dubla cetăţenie a fost confirmată lista acelor funcţii incompatibile cu dubla cetăţenie. Guvernarea ulterioară a anulat această anexă a legii. UE a făcut aşa ca noi să fim în zona în care cetăţenii R. Moldova fără viză nu vor nimeri în zona UE, iar ca sa nimereşti, trebuie să ai dublă cetăţenie. Începând cu 2009, după ce au efectuat lovitura de stat, au făcut ca cetăţenii R. Moldova să devină, pas cu pas, cetăţenii altui stat”, a declarat Voronin.

Deputaţii de la Chişinău s-au certat vineri din cauza judecătorilor Curţii Constituţionale care deţin şi cetăţenia României, după ce opoziţia comunistă i-a acuzat pe aceştia că, prin jurământ, sunt obligaţi să fie devotaţi statului român. Cearta a început în momentul examinării candidaturii lui Aurel Băieşu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională. La solicitarea comuniştilor, acesta a confirmat că deţine şi cetăţenia română. El însă a declarat că nu există nicio incompatibilitate între jurământul depus la redobândirea cetăţeniei române şi cel de judecător la Curtea Constituţională şi că în activitatea sa se va conduce de prevederile legislaţiei R. Moldova. Partidul Comuniştilor a părăsit şedinţa în momentul votării candidaturii acestuia.

PREMIER... AMÂNAT Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, a amânat pentru săptămâna viitoare desemnarea unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, deşi anterior anunţase că va face acest lucru la 5 aprilie. Timofti a declarat, într-un briefing, că a luat această decizie las solicitarea Partidului Liberal Democrat şi Partidului Democrat. El a precizat că, dacă va fi necesar, va purta noi consultări cu partidele parlamentare. După demiterea Guvernului la 5 martie, Nicolae Timofti a purtat, în ultimele săptămâni, două runde de consultări cu cele trei formaţiuni din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană, dar fără rezultat. Partidul Liberal Democrat insistă pe candidatura actualului premier în exerciţiu, Vlad Filat, Partidul Liberal se opune categoric, iar Partidul Democrat a declarat că nu va vota un nou guvern, până când nu va fi creată o majoritate parlamentară clară. Constituţia nu stabileşte un termen limită în care preşedintele trebuie să numească un candidat la funcţia de premier, după ce este demis Guvernul. În schimb, după ce desemnează candidatul, dacă Parlamentul nu acordă vot de neîncredere noului guvern în decurs de 45 de zile, legislativul poate fi dizolvat şi se organizează alegeri parlamentare anticipate.



12