Anders Breivik vrea să conducă Norvegia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Aberaţii de după gratii

Anders Breivik vrea să conducă Norvegia

Externe 01 August 2011 / 00:00 611 accesări

• Lipsa oricăror emoţii • Suspectul atentatelor din 22 iulie, soldate cu 77 de morţi, a cerut ca familia regală să abdice, Guvernul să demisioneze, iar el să fie numit în fruntea forţelor armate ale ţării. Aceste afirmaţii aberante au fost făcute în timpul interogatoriului de zece ore la care a fost supus, vineri. A cerut demisia Guvernului Stoltenberg pentru a accepta să dea detalii despre atacurile comise. Cu asemenea declaraţii începe să fie evident de ce poliţia refuză să dea detalii despre declaraţiile lui Breivik la interogatorii, a titrat presa norvegiană. În imaginaţia suspectului, pe moneda naţională a ţării ar trebui să fie portretul său. A fost al doilea interogatoriu de la arestarea lui, vinerea trecută, pe insula Utoya, unde a ucis 69 de persoane.

Şi în manifestul său de 1.500 de pagini Breivik a scris că la proces va cere controlul forţelor armate, al Guvernului şi al Parlamentului. Suspectul a mai avut şi alte cereri, atât de absurde, încât poliţia a anunţat că din respect pentru familiile victimelor nu le va face publice. Anders Breivik este nerăbdător să afle dacă fotografiile sale au apărut în ziare şi vrea să ştie cât de multe echipe de televiziune au venit în Oslo ca să acopere cazul său, au declarat ziariştilor norvegieni surse din poliţie. De la încarcerea sa, suspectul nu a avut acces la media şi la interogatoriul de vineri a fost adus de la închisoare la secţia de poliţie într-o maşină cu ferestre acoperite. Potrivit unei decizii a justiţiei, va sta patru săptămâni la izolare, fără a avea posibilitatea altor contacte decât cu avocatul său. Detectivii care au asistat la interogarea suspectului au declarat reporterilor că au fost şocaţi de lipsa oricăror reacţii emoţionale din partea suspectului, mai ales când i s-a spus prima dată la cât se ridică bilanţul atentatelor sale. Avocatul Geir Lippestad, care i-a fost alături în timpul interogatoriilor, a declarat că Anders Breivik vorbeşte foarte mult şi este nerăbdător să spună ce s-a întâmplat. „Are multă energie, dar este calm în timp ce dă explicaţii. Chipul său afişează foarte rar o expresie”, a mărturisit avocatul.

Suspectul pare incapabil să înţeleagă că reacţia în Norvegia a fost una de repulsie faţă de actele sale. Breivik le-a spus poliţiştilor că atentatele au fost, de fapt, aplicarea unui plan B, de rezervă. Iniţial, avea un plan mult mai ambiţios, care ar fi implicat mai multe atentate cu maşini-capcană, ce ar fi vizat clădiri guvernamentale, sediul Partidului Laburist şi palatul regal, dar a trebuit să renunţe la mare parte din acest plan, pentru că nu a avut timp să confecţioneze mai multe bombe. Se temea să nu fie descoperit complotul, după atâţia ani de muncă, în care a confecţionat şi a testat bombe folosind îngrăşăminte şi chimicale cumpărate din comerţ. Este imposibil de stabilit dacă mărturia sa este adevărată. S-a mai lăudat că a colaborat cu alte celule teroriste din Europa, dar poliţia nu a găsit nicio dovadă în acest sens şi crede că suspectul a fost pe cont propriu.

• Respingerea familiei • Anders Breivik atacă comportamentul sexual al câtorva membri ai familiei sale. Spune că mama sa, Wenche, în vârstă de 64 de ani, „are capacitatea intelectuală a unui copil de zece ani”. Atribuie acest lucru meningitei pe care se presupune că femeia a contractat-o de la tatăl său vitreg, Tore. Despre acesta Breivik scrie că a fost căpitan de armată şi că a avut relaţii sexuale cu mai mult de 500 de femei. Atacatorul de la Oslo o acuză şi pe sora lui vitregă, Elisabeth, că a avut cel puţin 40 de amanţi, „mai mulţi decât stripperii de la Chippendales, despre care se ştie că poartă numeroase boli”. Din cauza acestor relaţii Elisabeth ar fi rămas infertilă şi ar fi fost nevoită să facă numeroase tratamente. Prietenii mamei lui Breivik au descris-o pe aceasta ca fiind o femeie fragilă şi amabilă, însă una dintre vecinele sale a declarat că aceasta împărtăşea viziunile intolerante ale fiului ei.

În adolescenţă, Anders Breivik era un model al toleranţei rasiale, asculta muzică hip-hop şi avea un prieten pakistanez, Arsalan Sohail. Se pare însă că o serie de incidente i-au schimbat părerile şi l-au determinat să-şi dorească să elimine musulmanii din Europa şi să creeze o utopie numai cu oameni albi. Breivik pretinde că grupuri pakistaneze au batjocorit fete norvegiene şi că prietenul său Arsalan dispreţuia Norvegia şi tradiţiile sale. Experţii sunt de părere că mintea lui Breivik a fost afectată de problemele sale, cum ar fi relaţia rece cu tatăl său, care a afirmat, după crimele comise de Anders, că acesta trebuia să-şi ia propria viaţă şi nu să omoare oameni nevinovaţi. Breivik nu se vede pe sine ca un inadaptat. Spune că a avut tot ce şi-a dorit când a fost copil şi că a avut o copilărie minunată.

Tatăl lui Anders Breivik, fost diplomat, a cunoscut-o pe mama sa în timp ce lucra la Ambasada norvegiană din Londra, însă când Breivik avea doar un an cei doi s-au despărţit, iar după o luptă acerbă pentru custodie copilul a rămas în grija mamei. Ambii săi părinţi s-au recăsătorit şi au mai divorţat. În manifestul său, Breivik atrage atenţia asupra pericolului destrămării unei familii şi afirmă că ar trebui realizate contracte de căsătorie pe cel puţin 20 de ani. Psihologul criminalist Keith Ashcroft spune că respingerea tatălui l-ar fi putut determina pe Breivik săse retragă într-o lume imaginară a armelor şi a violenţei. Deoarece criminalul se referă la viaţa sa sexuală în manifest, specialistul este de părere că acesta ar fi putut fi tulburat de sentimente de nepotrivire sexuală. După ce l-a intervievat timp de câteva ore, avocatul lui Breivik l-a declarat pe nebun. Totuşi, psihologul criminalist Mike Berry, care a analizat manifestul lui Anders Breivik, l-a declarat pe acesta potrivit pentru un proces.

Nici tatăl lui Anders Breivik nu vrea să mai vorbească despre fiul său, pe care l-a catalogat drept „terorist”, şi a subliniat că vrea să rămână în Franţa. Jens Breivik, un pensionar, în vârstă de 76 de ani, intervievat în satul Cournanel din Aude, în sudul Franţei, unde locuieşte, a precizat că acordă ziarului un interviu de zece minute şi a adăugat că acesta este ultimul său interviu. „Nu aş mai putea reveni vreodată în Norvegia”, a adăugat tatăl, exprimându-şi dorinţa de a rămâne la Cournanel. Jens Breivik le-a adus un omagiu vecinilor săi, care l-au protejat de ceea ce a numit „furia mediatică”.

• Arsenal cumpărat pe e-Bay • Norvegianul şi-a procurat o parte a arsenalului pe eBay, de la furnizori britanici. În ultimele luni, acesta a cumpărat, în noiembrie, circa 500 de grame de sulf de la un distribuitor din Enfield, folosind un cont e-Bay cu numele de utilizator andrewbrei. Breivik a cumpărat, prin intermediul aceluiaşi site, şi unelte şi diferite echipamente de la furnizori britanici, inclusivo mască respiratorie şi o salopetă de protecţie de la un profesor universitar din Birmingham, stabilit în SUA. A cumpărat online şi o armă şi accesorii pentru aceasta, de la furnizori din China şi SUA. Poliţia britanică a refuzat să comenteze informaţiile, precizând numai că se află în legătură cu anchetatorii norvegieni.

Taguri articol


12