Andreescu, omagiat printr-un atelier de creaţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Andreescu, omagiat printr-un atelier de creaţie

Cultură 13 Februarie 2010 / 00:00 671 accesări

Sala „Ioan Andreescu” a Muzeului de Artă s-a transformat, vineri după-amiază, într-un adevărat atelier de creaţie. Micii „învăţăcei” iniţiaţi în tainele picturii au fost elevi ai Şcolii Generale „Jean Bart” şi ai Liceului Internaţional de Informatică. După o atractivă „lecţie” de istoria artei, susţinută de directorul Muzeului de Artă, criticul Doina Păuleanu, copiii, îndrumaţi de muzeografele Alexandra Radu şi Laura Mocanu, au fost invitaţi să realizeze crochiuri având ca model creaţiile lui Ioan Andreescu. În ambianţa operelor aflate în patrimoniul muzeului constănţean au fost proiectate alte lucrări ale marelui artist care se regăsesc în colecţiile Muzeului de Artă al României, Muzeului „Zambaccian” şi în cele ale instituţiilor de artă din Iaşi şi Ploieşti. Printre creaţiile plastice prezentate s-a aflat şi un portret pe care Nicolae Grigorescu i l-a făcut prietenului său mai tânăr, Ioan Andreescu, la Barbizon.

În cadrul ineditei lecţii, copiii au aflat date interesante despre şcoala naţională de artă, admirând opere de artă autentice, semnificative pentru cele două perioade de creaţie ale lui Andreescu. Manifestarea a fost prilejuită de evenimentul cu caracter omagial, menit să marcheze cei 160 de ani de la naşterea pictorului contemporan cu Nicolae Grigorescu şi Mihai Eminescu.

Participanţii la „atelierul de creaţie” au primit CD-uri cu opera lui Ioan Andreescu, iar cei mai talentaţi elevi au fost distinşi cu diplome. Premiul I i-a fost acordat Andreei Berbeci, de la Şcoala „Jean Bart”, iar premiul al II-lea i-a revenit colegei sale, Mădălina Şerban. Pe locul al III-lea s-a clasat eleva Liceului Internaţional de Informatică, Ioana Ioniţă. Talentaţii elevi din clasele a V-a, a VI-a şi a VII-a care au participat la o adevărată lecţie de cultură la Muzeul de Artă au fost coordonaţi de profesoarele Iustina Ursu (Şcoala Jean Bart) şi de Mihaela Luţai şi Raluca Militaru (Liceul Internaţional de Informatică).

Ioan Andreescu s-a născut la 15 februarie 1850, la Bucureşti. În 1869, s-a înscris la Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti, condusă de Theodor Aman, iar în 1872 a fost numit profesor la Seminarul Episcopal de la Buzău. În ţară, Andreescu a avut o perioadă fastă de creaţie, care a precedat plecarea sa în Franţa, la Academia Julian şi la Barbizon. Artistul s-a stins din viaţă la 3 noiembrie 1882, la numai 32 de ani, fiind răpus de boala secolului al XIX-lea, tuberculoza. În anul morţii sale, el a deschis prima expoziţie personală din scurta sa carieră de artist.



12