Universitatea “Ovidius” din Constanţa a găzduit, în perioada 16 - 20 septembrie, cea de a V-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte “Ovidius 2006”. În cele patru zile ale tîrgului, edituri din ţară şi de peste hotare, dar şi scriitori români şi străini au lansat o serie de lucrări, atît beletristică, cît şi carte ştiinţifică. La ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte au participat 60 de edituri şi firme, printre acestea numărîndu-se Uniunea Scriitorilor din România, Academia Navală “Mircea cel Bătrîn” Constanţa, Editura Academiei Române, Biblioteca Centrală Universitară Bucureşti, editura revistei “Convorbiri literare”, “Cambridge University Press”, “Ex Ponto”, “Humanitas” şi “Polirom”. Mai mult, în acest an, tîrgul de carte s-a bucurat de prezenţa scriitorilor români şi străini participanţi la Festivalul Internaţional “Zile şi Nopţi de Literatură”, care s-a desfăşurat în aceeaşi perioadă, la Neptun, Mangalia şi Constanţa.
În cadrul Salonului Internaţional de Carte “Ovidius 2006” au avut loc numeroase colocvii şi simpozioane, printre cele mai importante numărîndu-se “Cine a fost Mircea Eliade” şi “Miracol şi catastrofă”, susţinut de scriitorul Andrei Codrescu. De asemenea, s-a pus accentul pe traducerea lucrărilor literare româneşti în limbi de circulaţie internaţională, precum şi pe promovarea literaturii şi a autorilor contemporani peste hotare.
Salonul s-a încheiat, ieri, cu o festivitate de decernare a premiilor. Marele Premiu "Ovidius" a fost acordat prof. univ. dr. Andrei Marga, pentru contribuţia remarcabilă la susţinerea învăţămîntului superior şi a culturii române. Printre cîştigătorii Premiilor de Excelenţă s-au numărat Alex Ştefănescu, pentru lucrarea "Istoria literaturii române contemporane, 1941 - 2000", Sorin Alexandrescu, pentru valorificarea culturii şi a personalităţii lui Mircea Eliade, Dan Horia Mazilu, pentru studiile sale în domeniul culturii şi literaturii române vechi, Ion Bitoleanu, pentru volumul "Şefi de partide priviţi cu ochii vremii lor". Premiul pentru Poezie a fost obţinut de Ştefan Avădanei, pentru lucrarea "Alunecări" şi de Emilia Dabu, pentru volumul "Calea spre lumină". Marius Tupan a obţinut Premiul pentru Proză, cu trilogia "Batalioane invizibile", Marian Moşneagu a cîştigat Premiul pentru Studii de istorie navală, cu volumul "O istorie tragică a marinei comerciale române", iar Premiul pentru traducere a fost cîştigat de Marin Codreanu, cu lucrarea de versuri "Siameze", tradusă în limba bulgară. Premiul pentru Eseu a fost cîştigat de Vasile Cojocaru, cu lucrarea "Covorul de purpură - de la Oreste la Oedip", dar şi de Cristian Cheşuţ, pentru cartea "Ludeo, ergo, mingii, teorii".