Profesorul Andrei Marga şi scriitorul Mircea Cărtărescu ocupă primele poziţii într-un top al celor mai mediatizaţi 30 de intelectuali români, alcătuit de MediaIQ pe baza unei monitorizări a 780 de surse media româneşti, realizată în perioada 15 februarie - 20 august. Cele mai multe apariţii în media în ultimele şase luni le-a înregistrat Andrei Marga, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi fost ministru al Educaţiei - 385 de apariţii, în 77 de surse media.
Poziţia a doua în top este ocupată de Mircea Cărtărescu, titrat în presa autohtonă drept „cel mai vândut şi tradus scriitor român contemporan\". Autorul a avut 325 de apariţii în ultimele şase luni, în 97 de surse media. Acesta este urmat de istoricul Vladimir Tismăneanu, cu 319 apariţii, actorul Ion Caramitru (308 apariţii) şi scriitorul Mircea Dinescu (304). Andrei Pleşu, Horia Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu, clasaţi în această ordine, au avut fiecare mai puţin de 300 de apariţii în presa românească, fiind urmaţi de Răzvan Theodorescu şi Dan Puric, care încheie topul 10 al celor mai mediatizaţi oameni de cultură români în presa autohtonă, cu 228 de apariţii.
Pe de altă parte, Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, scriitorul Stelian Tănase şi analistul politic Emil Hurezeanu nu au înregistrat un număr foarte mare de menţionări în media. În ciuda faptului că sunt personaje prezente în talk-show-urile televiziunilor româneşti, Stelian Tănase a înregistrat 203 apariţii, în timp ce Emil Hurezeanu a avut 120 de menţionări în sursele media româneşti.
Dintre primii 20 de oameni de cultură din România, după numărul de apariţii în presă, mai fac parte Nicolae Manolescu (190 de apariţii), Neagu Djuvara (111), Dan Lungu (101), Cătălin Avramescu (98), Alina Mungiu-Pippidi (84) şi Florin Iaru (66). Aceştia sunt urmaţi de personalităţi precum scriitorul Andrei Cornea, istoricul Lucian Boia, academicianul Solomon Marcus şi criticul de film Alex Leo Şerban. Topul celor 30 de oameni de cultură este încheiat de Liviu Papadima, decanul Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti (16 apariţii), istoricul Sorin Antohi (14 apariţii) şi filosoful Mircea Flonta (10 apariţii).
În ceea ce priveşte mediile de comunicare care au menţionat cei 30 de oameni de cultură, pe primul loc - cu cele mai multe articole - sunt cotidienele naţionale, cu peste 1.400 de materiale de presă. Acestea sunt urmate de publicaţiile online generaliste sau de nişă (933) şi cotidienele locale (500).