Andrei Nicolae Tatu (independent): „Dacă nu ne implicăm, degeaba suntem aici“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Campanie „Telegraf“: Cine sunt candidații la locale

Andrei Nicolae Tatu (independent): „Dacă nu ne implicăm, degeaba suntem aici“

Administrație 31 Mai 2016 / 09:47 6540 accesări

Independentul Andrei Nicolae Tatu mizează pe tineri pentru a schimba în bine orașul

Independentul Andrei Nicolae Tatu mizează pe tineri pentru a schimba în bine orașul

Andrei Nicolae Tatu (independent): „Trebuie să depolitizăm instituțiile publice. Să intre în sistem oameni cu idei noi, să lăsăm nepotismele acasă”

Andrei Nicolae Tatu (independent): „Trebuie să depolitizăm instituțiile publice. Să intre în sistem oameni cu idei noi, să lăsăm nepotismele acasă”

Cotidianul „Telegraf” a lansat o provocare către toți candidații la Primăria Constanța, care s-au angajat într-o luptă aprigă la alegerile locale din 5 iunie. În fiecare zi vom publica un interviu în care încercăm să vă dezvăluim planurile, intențiile și, poate, puțin din personalitatea fiecărui pretendent la postul de primar al Constanței. Independentul Andrei Nicolae Tatu ne-a vorbit despre intențiile sale de a reforma și depolitiza administrația constățeană.

Pentru că alegerile locale din 5 iunie se apropie cu pași repezi, iar bătălia pentru Primăria Constanța se anunță a fi una crâncenă, cotidianul „Telegraf” derulează o campanie de informare a publicului cititor în legătură cu pretendenții la funcția de primar al celui mai mare municipiu din județul Constanța. În fiecare zi, până la alegeri, vom publica un interviu cu fiecare candidat la Primărie, în care vă prezentăm planurile, intențiile și, poate, puțin din personalitatea sa. A venit rândul independentului Andrei Nicolae Tatu să ne prezinte planurile sale. Printre altele, el ne-a vorbit despre ideea sa de administrație independentă și apolitică.

Reporter (Rep.): De ce vreți să candidați la Primăria Constanța?

Andrei Nicolae Tatu (A.N.T.): Nu sunt mulțumit de ceea ce face actuala administrație și de ceea ce s-a făcut până acum. Decizia de a intra în această luptă am luat-o anul trecut, în seara de Crăciun, când, stând de vorbă cu prietenii, am început să discutăm despre alegerile locale. Toți cei cu care vorbeam spuneau că sunt nemulțumiți de actuala administrație și că intenționează fie să își anuleze votul, fie să aleagă pe oricine altcineva, pentru că sunt nemulțumiți. M-am gândit că, dacă noi, tinerii, nu ne implicăm să schimbăm ceea ce nu ne place, atunci degeaba suntem aici. La momentul respectiv, a fost doar o vorbă spusă. Dar, în câteva săptămâni, m-am apucat să strâng semnăturile necesare depunerii candidaturii.

Rep.: Ați pornit în lupta electorală din postura de independent. De ce?

A.N.T.: Lucrez în sistemul public de ceva vreme. Nu vreau să dau numele agenției la care lucrez, dar pot să spun că din 2008 încoace, de câte ori s-a schimbat Guvernul, s-au schimbat și directorii. Veneau oameni numiți politic, din ce în ce mai slab pregătiți și susținuți de partide care nu țineau cont de faptul că cei puși în funcții nu aveau uniciun fel de plan managerial. M-am săturat de această practică.

Rep.: Ce planuri aveți pentru Constanța?

A.N.T.: În primul rând trebuie să ajutăm persoanele tinere. Să nu se mai intre în câmpul muncii pe șpăgi. Trebuie să depolitizăm instituțiile publice. Să intre în sistemul public oameni tineri, cu idei noi, dornici să schimbe orașul în bine și să lăsăm nepotismele acasă.

Rep.: Cum vreți să faceți acest lucru?

A.N.T.: Simplu. Din momentul în care voi ajunge primar, toți angajații din cadrul direcțiilor, regiilor și altor entități din subordinea Primăriei vor avea de trecut un test. Fiecare funcționar public va da un raport de activitate legat de ceea ce a făcut până acum. Cei care nu și-au făcut datoria vor trebui să plece.

Rep.: Că tot suntem la acest capitol. Ce soluții aveți pentru combaterea birocrației?

A.N.T.: Dacă se vrea, se poate. În primul rând ar trebui să existe o deschidere mai mare către cetățeni, să se comunice mai bine. De exemplu, am fost în situația să depun o cerere la Primărie și mi s-a răspuns, sec, că solicitarea mea a fost respinsă pentru că nu respectă o anumită lege. Dacă exista bunăvoință, mi se explica unde anume am greșit și ce ar trebui să fac pentru ca cererea să îmi fie aprobată. Dar nu s-a vrut. Clar, mizez pe comunicare și promptitudine în rezolvarea solicitărilor.

Rep.: S-a tot spus, în ultima vreme, că acțiunile în forță ale DNA și ANI au provocat blocaje în administrație. Funcționarii nu mai vor să își facă treaba de teama anchetelor. Cum ați gestiona o asemenea situație?

A.N.T.: Atâta timp cât un funcționar este foarte pregătit în ceea ce face, nu ar trebui să se teamă atunci când semnează un document. În plus, frica de instituțiile abilitate o au doar persoanele care au greșit cu ceva. În ceea ce mă privește, dacă m-aş confrunta cu o asemenea situaţie, rezolvarea ar fi simplă. Cine nu semnează e liber să plece acasă. Sunt multe persoane tinere care abia aşteaptă să le ia locul celor care nu vor să îşi facă datoria.

Rep.: Dar dacă, după ce îi daţi afară pe funcţionarii care nu îşi fac treaba, va confruntați cu o criză de personal? Dacă lumea nu vrea să se angajeze la Primărie din cauza salariilor mici şi răspunderii mari?

A.N.T.: Câtă vreme oamenii îşi doresc o schimbare în bine, îşi vor asuma aceste riscuri pentru oraş. În plus, salariile pot fi majorate substanţial pentru cei care se implică în proiecte europene.

Rep.: Totuşi, dacă oamenii nu vor să îşi asume salariile mici şi răspunderile mari pentru binele oraşului?

A.N.T.: În Primărie sunt angajate aproximativ 800 de persoane. Dintre acestea, maximum 300 îşi fac treaba cum trebuie. Restul îşi petrec timpul prin alte părţi. E zic că există 300 de tineri care să facă ce trebuie.

Rep.: Fiind independent, nu veți avea majoritate în Consiliul Local. Dacă nu veţi fi susţinut, sunteţi dispus să faceţi compromisuri?

A.N.T.: Eu voi da un raport de activitate la fiecare şase luni, ceea ce le voi cere şi consilierilor. Să se vadă fiecare ce face. Şedinţele vor fi publice, evident, aşa că se va observa cine votează şi cum votează. Aşa că, dacă aleşii nu vor vota pentru binele cetăţenilor, vor da socoteală în faţa oamenilor. Nu voi face compromisuri. Alianțele mele vor fi cu cetăţenii.

Rep.: În ultimii 16 ani, autorităţile locale au derulat mai multe programe sociale, unele în premieră la nivel naţional. Le veţi continua? Veniţi cu noutăţi în acest domeniu?

A.N.T.: Tot ce s-a făcut bun va continua. Ştiu că sunt oameni care se bucură de ajutoarele sociale acordate până acum de Primărie. Cred că aceste programe trebuie să meargă mai departe. Cred că ar fi bine să înfiinţăm cantine sociale, iar în cadrul Primăriei să existe un serviciu specializat de asistenţă medicală non-stop, la domiciliu, pentru vârstnici. Pentru cei care nu se pot deplasa la cantinele sociale, Primăria va asigura transportul gratuit cu microbuze. Cât despre ajutoarele alimentare, cred că este bine să lăsăm pe fiecare să decidă sub ce formă vrea să le primească: pachete sau bonuri de masă.

Rep.: Cum plănuiţi să îi atrageţi pe turişti în Constanţa şi Mamaia?

A.N.T.: În ultima perioadă, Mamaia a ajuns staţiune de weekend, care nu este profitabilă pentru nimeni. Eu zic că sezonul ar trebui să înceapă de la 1 mai şi să se termine undeva în septembrie sau octombrie. Să încercăm, printr-un parteneriat cu hotelurile care au restaurante, să dezvoltăm serviciile all inclusive. Să lăsăm fiţele la o parte, cine vrea lux poate să meargă în partea de nord. De asemenea, trebuie creată o linie de transport în comun exclusiv pentru turişti, care să facă legătura între principalele obiective din Mamaia şi Constanţa, muzee, monumente etc. Turiştii care stau cel puţin o săptămână în Mamaia să primească, din partea Primăriei, un voucher în baza căruia pot să facă acest tur al oraşului.

Rep.: Ce planuri aveţi pentru dezvoltarea economică a Constanţei?

A.N.T.: Trebuie să facem în aşa fel încât să atragem cât mai mulţi investitori în Constanţa, să încercăm să producem. Nu ar trebui să existe şomeri în Constanţa, de aceea ar trebui să creăm posibilităţi de angajare. Trebuie să existe şi dorinţa de a munci. Cred că investitorii pot fi atraşi prin facilităţi fiscale în funcţie de valoarea investiţiei, de numărul locurilor de muncă ce vor fi create. Ar trebui impusă o condiţie prin care să se angajeze numai persoane din Constanţa şi din judeţ.

Rep.: În ultimii patru ani, o cincime dintre primarii din judeţul Constanţa, votaţi în 2012, şi-au pierdut mandatul. Printre ei se numără persoane condamnate penal. Cum comentaţi?

A.N.T.: Atâta timp cât pleci la drum cu intenţii bune şi vrei ca oraşul pe care îl administrezi să fie pe primul loc în România şi faci tot posibilul ca licitaţiile să se desfăşoare corect şi transparent, nu ai de ce să îţi faci griji. Din punctul meu de vedere, toată lumea va şti ce se face şi cum se va face totul.

Rep.: Ce aveţi în plus faţă de alţi candidaţi? De ce trebuie să vă voteze lumea?

A.N.T.: Am plecat la luptă cu gândul de a schimba în bine oraşul, din proprie iniţiativă, şi sunt sigur că pot realiza acest lucru.

Rep.: Din ce vă câştigaţi existenţa?

A.N.T.: Sunt angajat ca expert evaluator pe fonduri europene în cadrul unei agenţii guvernamentale. Am lucrat pe mai multe posturi. Ştiu ce înseamnă un buget local, ştiu ce înseamnă gestionarea banilor publici, ştiu ce înseamnă proiecte europene.

Rep.: Cum este omul Andrei Nicolae Tatu, dincolo de carieră si administratie?

A.N.T.: Sunt un simplu cetăţean. Îmi place să îmi petrec timpul cu famila şi cu prietenii, îmi place să organizez tot felul de lucruri cu prietenii. Sunt o persoană normală.

Citește și:

Gheorghe Caruțiu (PNȚCD): „Mă axez pe redefinirea valorilor locale“

Omer Sunay (PND): „Vreau scăderea cheltuielilor zilnice ale constănțenilor“

George-Andrei Popescu (independent): „Transparență maximă“

Dumitru Bădrăgan (PRU): „Vreau să existe un dialog permanent cu cetățeanul“

Nicolae Grosu (PRM): „Avem destule resurse locale ce trebuie exploatate“

Ion Budi (independent): „Primăria ține de management, nu de politică“

Claudiu Ceti (PPU-SL): „Tinerii să vină în locul vechilor politicieni“



12