PD-L şi PSD şi-au încordat şi ieri muşchii pe tema ordinului emis de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, privind schimbarea directorilor din şcoli. În şedinţa coaliţiei de guvernare de ieri, unul dintre cele mai dezbătute subiecte a fost cel legat de contestatul ordin. Pe de-o parte, PD-L a susţinut că ordinul emis de Andronescu trebuie retras, iar social-democraţii au afirmat că sînt subiecte mai importante pe ordinea de zi. Pemierul Emil Boc a reiterat, la sfîrşitul şedinţei coaliţiei, decizia de a o schimba din funcţie pe Ecaterina Andronescu dacă se va proceda la schimbarea directorilor de şcoli prin ordin de ministru, menţionînd că a discutat acest lucru cu ministrul Educaţiei. La rîndul său, deputatul PD-L Gelu Vişan a menţinut ameninţarea grupului parlamentar al partidului privind solicitarea de demitere a ministrului: \"Într-adevăr, dacă nu îşi retrage ordinul doamna ministru, liderul nostru de grup, Mircea Toader, a exprimat poziţia întregului grup PD-L din Camera Deputaţilor: Vom cere să fie demisă din funcţie\".
Potrivit Ordinului nr 5139/16.09.2009, \"detaşarea în interesul învăţămîntului pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţămînt preuniversitar de stat neocupate prin concurs se realizează prin ordin al ministrului Educaţiei, Cerecetării şi Inovării, la propunerea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar\". Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus, joi, că prin ordinul care abrogă prevederile Legii statutului cadrului didactic ce abilitau inspectorii şcolari să facă detaşări pentru funcţiile de conducere a vrut să se \"asigure\" că numirile directorilor nu sînt făcute politic. Ieri, Andronescu, a declarat că refuză să discute despre posibilitatea schimbării ei din funcţie şi că personal nu are nicio problemă dacă este înlocuită din acest post. Întrebată dacă intenţionează să retragă ordinul privind numirea directorilor de şcoli, ministru social-democrat a răspuns că, în opinia sa, acest lucru încă mai suportă \"discuţii\" şi că, în această săptămînă, noua lege a Educaţiei va intra în vigoare. Pot să plec chiar astăzi sau mîine, a mai spus Andronescu după şedinţa coaliţiei unde s-a luat în discuţie ordinul emis de ministrul Educaţiei privind schimbarea directorilor numiţi cu delegaţie, reiterînd faptul că decizia nu este politică, ci, din contră, menită a depolitiza şcolile. Andronescu a mai precizat că decizia a fost luată ca urmare a semnalelor venite de la 30 de inspectorate şcolare, care indică faptul că 2.720 de directori, dintr-un total de 7.300, îşi ocupă postul fără concurs. Ministrul a precizat că încă nu a primit rezultatele de la 12 inspectorate şi că situaţia ar putea fi mai gravă.
După discuţiile din Biroul Permanent Naţional al PSD cu ministrul, purtătorul de cuvînt al partidului, Bogdan Niculescu-Duvăz, a declarat că Andronescu, va emite un alt ordin privind numirea directorilor de şcoli, care să fie în concordanţă cu legea nouă a Educaţiei naţionale. \"Urmează să se reglementeze în următoarea săptămînă pentru că legea adoptată prin asumare nu a fost supusă unei moţiuni de cenzură, legea va trebui să intre în vigoare şi vor intra noile reglementări. În consecinţă, ministrul va emite un ordin modificat, va modifica ordinul pe care l-a trimis în teritoriu, repet, şi care, de fapt, nu a creat efecte, el nu a fost aplicat, deci oarecum discuţia s-a inflamat inutil\", a declarat Duvăz la finalul şedinţei BPN de luni.