Aneta Forna Christu, distinsă cu Premiul Special pentru Teatru de Păpuşi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Gala Premiilor UNITER. Premieră pentru Constanţa culturală

Aneta Forna Christu, distinsă cu Premiul Special pentru Teatru de Păpuşi

Cultură 20 Aprilie 2011 / 00:00 1061 accesări

Sărbătoarea teatrului românesc a fost primită cu mare bucurie, luni seară, şi de Constanţa culturală, prin recunoaşterea meritelor unei actriţe care a făcut istorie la malul mării într-o instituţie emblematică, Teatrul pentru Copii şi Tineret. Aneta Forna Christu al cărei talent este „dublat” de o rară modestie, o calitate care, se ştie, le lipseşte, adesea, artiştilor, a fost distinsă cu Premiul Special pentru Teatru de Păpuşi, în cadrul celei de-a XIX-a ediţii a Galei Premiilor UNITER, al cărei amfitrion a fost preşedintele înaltului for, Ion Caramitru. Despre personalitatea sa artistică a fost invitat să vorbească directorul teatrului constănţean, Lică Gherghilescu, care şi-a dorit ca acest premiu să ajungă la distinsa artistă-păpuşar.

„O LEGENDĂ VIE”. „De 52 de ani, Aneta Forna Christu este o legendă vie a teatrului nostru. A dat viaţă unor roluri memorabile cu care a educat şi distrat generaţii şi generaţii de copii. Este o actriţă care a primit numeroase premii naţionale şi internaţionale. Îi mai lipsea un premiu; ştiam cu toţii că îl merită - recunoaşterea oficială a celei mai importante uniuni profesionale, UNITER-ul. Dar pentru asta era nevoie de răbdare. Am avut şi iată că, în această seară, am ocazia să mă bucur împreună cu Aneta Forna Christu, cu colegii mei şi constănţenii noştri, pentru că este primul premiu UNITER pe care un artist constănţean îl primeşte”, a spus Lică Gherghilescu.

Cu vocea sa caldă, Aneta Forna a spus, vădit marcată de semnificaţia momentului:

„EMOŢIILE SUNT FOARTE MARI ŞI SUNT CONVINSĂ CĂ DACĂ AŞ AVEA O PĂPUŞĂ CU MINE, AŞ FI ÎMPĂRŢIT CU EA EMOŢIILE MELE. CINEVA FOARTE DRAG CHIAR MI-A SUGERAT SĂ VIN CU LUPUL DIN „SCUFIŢA ROŞIE”, DAR M-AM ÎNTREBAT CE O SĂ SPUNĂ LUPUL DIN „CAPRA CU TREI IEZI” SAU LUPUL DIN „MAGIA CIRCULUI”? DAR CE VOR SPUNE TOATE CELELALTE PĂPUŞI?! PENTRU CĂ TOATE ÎMI SUNT DRAGI. NOI, PĂPUŞARII, DĂRUIM VIAŢĂ“.

Suntem fericiţi că o putem face, noi ne iubim meseria. Deşi e o muncă grea este foarte frumoasă şi e şi apreciată”. „Vreau să le mulţumesc tuturor acelora cu care am colaborat mai bine de jumătate de secol, personalităţi de la care am învăţat foarte mult, colegilor pe care i-am avut, dar şi celor tineri. Mulţumesc familiei mele, pentru că, nu numai că mi-a a fost alături şi m-a înţeles, dar mi-a permis să-mi formez o a doua familie în Teatrul de Păpuşi. Vreau, din suflet, să dedic acest premiu copilei mele dragi, Cristiana”, a conchis Aneta Forna Christu.

AMFITRIONUL... SURPRINS. Premii speciale, acordate de Senatul UNITER au mai primit: Gabriel Bassarabescu, pentru muzica de teatru, Andras Lorant - pentru coregrafie. De asemenea, Senatul a acordat Premiul de Excelenţă Tamarei Buciuceanu, dar a dedicat şi premii pentru întreaga activitate actorilor Ilie Gheorghe şi Coca Bloos, regizorului Tudor Mărăscu, scenografei Gabriela Nazarie şi criticului Ion Cazaban. Şi amfitrionul Galei transmisă în direct şi găzduită de TVR1, Ion Caramitru, a primit un premiu special, care l-a luat prin surprindere. Nu din partea Senatului, ci din partea Consiliului Britanic.

CEI MAI BUNI DINTRE CEI MAI BUNI. În ceea ce priveşte premiile tradiţionale, palmaresul s-a conturat astfel: cei mai buni actori în roluri principale au fost desemnaţi Ofelia Popii şi Zsolt Bogdán, iar cei mai buni artişti în roluri secundare Gábor Viola şi Ana Ciontea. Cel mai bun spectacol a fost producţia Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, „Strigăte şi şoapte”, montat de Andrei Şerban, care şi-a adjudecat şi premiul pentru regie. Cel mai bun debut a fost cel al actorului Conrad Mihai Mericoffer, iar distincţia pentru cea mai bună scenografie a fost adjudectă de Dragoş Buhagiar. Cel mai bun spectacol de teatru TV a fost numit „Unde-i revolverul”, de Görgey Gábor, regia Mircea Cornişteanu, iar cel mai bun spectacol de teatru radiofonic - „D\'ale carnavalului”, de I. L. Caragiale, în regia lui Gavriil Pinte.

Taguri articol


12