La Aeroportul Internațional ”Mihail Kogălniceanu” (AIMK), protestele se desfășoară în paralel cu negocierile. Mai mulți angajați au declanșat ieri dimineață un protest spontan în fața aeroportului, chiar dacă au fost chemați din nou la negocieri.
AMENINȚĂRI CU GREVA FOAMEI Dacă nici după acest protest nu vor fi luați în seamă de administrația aeroportului, ei sunt deciși să intre în greva foamei. Vorbim despre pompieri, operatori handling, electricieni sau inspectori de protecție civilă. În total, aproximativ 30 de membri ai Sindicatului Liber, nemulțumiți de condițiile de muncă și de salarii. Reprezentanții aeroportului spun că nemulțumirile au început în urmă cu aproape o lună, la 21 octombrie, dată la care a fost încheiat contractul colectiv de muncă al angajaților. Acum două săptămâni au început negocierile individuale ale salariilor, pe fondul cărora au apărut și neînțelegerile.
NEGOCIERI ÎN IMPAS Așa că, în loc ca cele două tabere să cadă la pace, conflictul mai tare s-a adâncit. ”În vederea rezolvării situației tensionate, în ultimele două săptămâni au fost purtate negocieri individuale cu toți angajații aeroportului. Din păcate, cu membrii sindicatului liber nu s-a ajuns deocamdată la o înțelegere, având în vedere că ei solicită drepturi și sporuri maxime”, a declarat purtătorul de cuvânt al AIMK, Elena Vîță. Sindicaliștii contrazic conducerea aeroportului, și susțin că, de șapte ani încoace, ei încearcă să negocieze diverse aspecte. De atunci ei spun că se zbat să primească măriri de salariu, sporuri și prime. Cei care au recurs la protestul spontan reclamă și faptul că nu au echipamente de protecție corespunzătoare și nici uniforme, în condițiile în care ei sunt responsabili să asigure servicii de siguranță, iar echipamentele de protecție sunt primordiale. Vîță neagă spusele angajaților, precizând că echipamentele sunt asigurate la intervale determinate de timp, iar în prezent toți dispun de cele necesare pentru a-și desfășura optim activitatea. Reprezentanții AIMK au precizat că activitatea operațională pe aeroport nu a fost perturbată niciun moment, operațiunile efectuându-se conform programului zilnic. Aeroportul are 273 de angajați, din care 238 au negociat contractul colectiv de muncă.
”Ni se pare normal după șapte ani să cerem sporurile care ni se cuvin. Conducerea vrea să ne dea doar 50 de lei în plus, în condițiile în care unii din noi avem salarii de 1.200 de lei. Nouă în negocieri nu ni se dă voie să cerem mai mult de 10%”, a declarat unul din protestatari, Codruț Roiu. Totodată, protestatarii spun că membrii comisiei de negociere desemnate de conducerea aeroportului au întrerupt ședințele de mai multe ori în timpul negocierilor, pe motiv că tonul salariaților este amenințător. Mai mult, oamenii susțin că au fost amenințați de conducere cu concedieri. Elena Bădan, una din angajate reclamă chiar că i s-a refuzat accesul pe aeroport, miercuri, 26 noiembrie. ”Nu este adevărat că li s-a îngrădit dreptul la muncă. Ei au fost cei care au refuzat să muncească. Dacă refuză să vină la muncă, e de la sine înțeles că vor fi dați afară”, a declarat purtătorul de cuvânt al AIMK. Totodată, pompierii se plâng și de faptul că mașinile de pompieri nu au căldură, iar unele nu au frână. ”Își bat joc de noi. Lucrăm în temperaturi extreme, la -20 de grade. Intrăm în tură de noapte, de la 19.30 seara și până a doua zi dimineață, pe platformă, stăm lângă aeronave, majoritatea suntem femei și nu avem echipamentele necesare. Când a venit Inspecția Muncii în control ne-a chemat directorul să ne dea o geacă. Legislația ne permite, până primim echipamentul, să refuzăm sarcinile de muncă”, s-a plâns unul din protestatari.