Angajări pe loc, la Bursa locurilor de muncă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
12% au fost norocoși

Angajări pe loc, la Bursa locurilor de muncă

Social 25 Aprilie 2015 / 00:00 2141 accesări

Constănţenii aflaţi în căutarea unui job s-au prezentat în număr mare vineri dimineaţă, 24 aprilie, la Universitatea ”Spiru Haret” din Constanța, unde s-a desfăşurat Bursa generală a locurilor de muncă. Cu CV-uri care mai de care mai stufoase, au vrut să le demonstreze angajatorilor că sunt candidații ideali pentru unul din cele 1.860 de joburi puse la bătaie. Și angajatorii au venit în număr mare. 71 de firme au prezentat oferte dintre cele mai variate, atât pentru persoane cu studii superioare, cât și pentru persoane cu studii medii sau necalificate. Din cele 1.670 de persoane care au ales să vină la bursă, 196 au fost angajate pe loc, adică 11,73%, iar alte 879 au fost selectate de angajatori în vederea încadrării în muncă.

PESTE 70%, JOBURI ÎN DOMENIUL TURISMULUI Cei care au vrut să își caute un job pentru sezonul estival, ca recepționeri, șefi recepție hotel, bucătari, bufetieri, șefi hotel, cameriste, ospătari sau șefi de sală restaurant, au avut de unde alege - 70% din totalul joburilor de la bursă au fost în domeniul turismului. Un astfel de job își caută și Ana Maria. Tânăra are 22 de ani și este studentă, însă, pe lângă ceea ce primește de la părinți, vrea ca la vară să câștige propriii bani. ”Îmi caut un job pe perioada verii, ca recepționeră. Am făcut practică la facultate, mi-a plăcut foarte mult, mi-a stârnit interesul și aș vrea să încerc”, a spus fata. Potrivit legii, dacă încadrează în muncă elevi sau studenți pe perioada vacanțelor, firmele primesc stimulente financiare.

PLĂTIȚI SĂ FACĂ CE LE PLACE Și joburi în domenii noi, dar care se află în plină ascensiune în România, s-au regăsit din plin. Un call center din Constanța a oferit 50 de joburi pentru cei cărora le place să vorbească ore întregi la telefon. Este vorba de postul de consultant vânzări. Dacă reușești să obții acest post, tot ce trebuie să faci este să recomanzi produse potențialilor clienți. Dacă mai ai și cunoștințe de limba italiană, acest job ți se potrivește ca o mănușă. ”Este vorba de un call center specializat pe energie și telecomunicații. Avem nevoie de persoane tinere și dinamice. Experiența nu este importantă și nici studiile superioare, dar ele sunt premiate”, a declarat responsabilul de resurse umane din cadrul call center-ului, Nina Ciobanu. Cei care reușesc să se angajeze în cadrul companiei vor primi un salariu de 800 de lei net, iar dacă au performanțe, vor primi și bonusuri. Așa că, în numai 2 luni, salariul poate să ajungă și la 2.000 de lei, susțin reprezentanții firmei. Tot vineri, și la Medgidia a avut loc o Bursă a locurilor de muncă, unde s-au oferit 154 de joburi.

Potrivit Directorului Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Constanța, Emilia Murineanu, prezentă la eveniment, rata șomajului la Constanța este de 3,56% și se află în scădere.

Sute de persoane care au venit la Bursa locurilor de muncă au plecat dezamăgite, mai ales cele cu studii superioare. Își caută cu disperare o slujbă din care să se poată întrețină, însă, din păcate, ofertele s-au numărat pe degete. Doar 5 constănțeni care au terminat o facultate s-au angajat pe loc. Dacă nu vă numărați printre aceștia din urmă, nu disperați! Dacă ați fost ales pentru un interviu, mai aveți o șansă. ”Din statisticile anilor anteriori și din experiența noastră s-a observat că întotdeauna procentul este de peste 10% din numărul total de locuri ocupate în prima zi. După aceea se mai fac angajări. Companiile îi cheamă în zilele următoare pe cei pe care i-au selectat în vederea încadrării”, a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM Constanța, Adelina Vlad.

O altă meserie care își ia avânt în România este cea de formator. O companie din Constanța, provider de internet, a oferit un astfel de post la bursă. După o formare de numai câteva luni, poți ajunge să instruiești chiar tu persoane. ”Noi oferim un post de formator. El va trebui să predea cursuri de calculatoare. Trebuie să aibă neapărat facultate, un modul pedagogic sau o formare profesională ca formator. Nu se cere neapărat experiență, este important el ca persoană”, a precizat asistentul manager al companiei, Ana Radu. Aceeași firmă a mai oferit și un post de femeie de serviciu. Pentru job s-a interesat și Lenuța Radu, o femeie de 51 de ani care a lucrat ca agent de pază timp de 4 ani, însă compania la care lucra s-a desființat. ”Este foarte greu să îți găsești de lucru ca agent de pază. Companiile caută mai mult bărbați, așa că am zis să încerc și ca femeie de serviciu”, a spus femeia.



12