Angajat bancar acuzat de favorizarea infractorului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Evaziune de 750.000 de euro

Angajat bancar acuzat de favorizarea infractorului

Eveniment 28 Noiembrie 2012 / 00:00 1252 accesări

Lucrătorii Serviciul Poliţiei Transporturi Maritime (SPTM) au finalizat ancheta într-un dosar de evaziune fiscală şi vor înainta cauza procurorilor cu propunere de trimitere în judecată a trei persoane. Cristian Mihai, de 28 ani şi Bogdan Stănescu, de 26 ani, ambii din Cuza Vodă, sunt acuzaţi de evaziune fiscală, iar Crina D., de 36 ani, din Agigea, economist în cadrul sucursalei Raiffeisen Bank, de pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, din Constanţa, este acuzată de favorizarea infractorului.

BUGET PREJUDICIAT Potrivit poliţiştilor, în februarie 2011, Cristian Mihai şi Bogdan Stănescu au înfiinţat SC Di Angeli Mixt SRL, având sediul fictiv în localitatea Dobromir Deal. La scurt timp de la înfiinţarea firmei fantomă, cei doi administratori şi asociaţi au efectuat tranzacţii cu deşeuri metalice destinate exportului prin portul Constanţa. Oamenii legii afirmă că, în perioada februarie 2011 - februarie 2012, suspecţii au încasat sume mari de bani, pe care nu le-au evidenţiat în actele contabile ale societăţii, prejudiciind statul român cu 3.450.000 de lei, echivalentul a 750.000 de euro, prin neplata taxelor şi impozitelor.

INTERDICŢIE IGNORATĂ Poliţiştii SPTM au stabilit că în afacerea celor doi a fost implicată şi o angajată bancară. Anchetatorii susţin că, după începerea urmăririi penale împotriva celor doi administratori şi a societăţii lor, procurorul de caz a dispus blocarea conturilor bancare ale firmei şi ale celor doi patroni ca măsură asiguratorie, până la finalizarea cercetărilor. Unitatea bancară a fost înştiinţată cu privire la acest aspect. Conform procurorilor, în martie, Cristian Mihai a venit la sucursala Raiffeisen Bank din zona Tic-Tac, din Constanţa, împreună cu Bogdan Stănescu, un presupus partener de afaceri, care a susţinut că a achitat în contul respectiv contravaloarea unei tranzacţii în valoare de 100.000 lei, dar că aceşti bani au ajuns într-un cont greşit. Pentru a-i convinge pe angajaţii bancari că spune adevărul, Stănescu a dat o declaraţie pe propria răspundere şi a solicitat ca suma să-i fie returnată. El nu a putut demonstra cu o factură că banii au fost viraţi eronat, pe motiv că suma reprezintă doar un avans din suma totală datorată. Mai mult, şi Cristian Mihai a scris o cerere pe propria răspundere că banii nu trebuiau să ajungă la el. După deblocarea contului, Mihai a retras cei 100.000 de lei. Procurorii au aflat despre tranzacţie şi i-au audiat pe toţi angajaţii suspectaţi că au facilitat dispariţia banilor din contul blocat. Aceştia le-au declarat anchetatorilor că ei au cerut de la Raiffeisen Bank Bucureşti acordul transferului banilor şi l-au primit. La finalul anchetei, oamenii legii au concluzionat că economista Crina D. este cea care a întocmit documentele şi a deblocat contul, ignorând interdicţia anchetatorilor. Cristian Mihai, Bogdan Stănescu şi Crina D. sunt cercetaţi în libertate.



12