Circa 80 de angajați ai Salinei Ocna Dej, județul Cluj, continuă, joi, protestul în subteran, după ce au dormit acolo în cursul nopții, activitatea salinei fiind întreruptă în totalitate.
Liderul de sindicat al Sindicatului ”Solidaritatea” din cadrul Salinei Ocna Dej, George Mogojan, a declarat, joi că protestatarii așteaptă noi negocieri cu conducerea Societății Naționale a Sării pentru dezamorsarea conflictului de muncă.
”Circa 80 de angajați ai Salinei Ocna Dej continuă protestul în subteran, după ce au dormit noaptea acolo, iar restul continuă la suprafață, activitatea fiind întreruptă total. Nu se lucrează deloc în salină. Noi așteptăm noi negocieri cu conducerea Societății Naționale a Sării, să găsim soluții pentru aplanarea conflictului. Directorul general Dumitru Matei a fost la Salina Ocna Dej, dar s-a reîntors la București și așteptăm să revină, așa ne-a promis. O ambulanță este în zonă pentru a acorda asistență medicală celor din subteran în cazul în care vor avea nevoie”, a spus Mogojan.
Potrivit acestuia, oamenii sunt calmi, dar hotârâți să ducă protestul până la capăt.
”Angajații așteaptă să fie plătiți după munca prestată. Nu există o corelare între veniturile realizate și cheltuielile salariale, este o discrepanță. Oamenii au lucrat mai mult, dar nu au fost plătiți mai mult și asta doresc, să fie plătiți după cât au lucrat. Societatea Națională a Sării are şapte sucursale, iar Salina Ocna Dej realizează 36% din veniturile societății, restul de două treimi fiind asigurat de celelalte 6 sucursale. Cu asta cred că am spus tot”, a mai spus Mogojan.
Peste 100 de angajaţi ai Salinei Ocna Dej s-au blocat, miercuri, în subteran, cerând să fie plătiţi în funcţie de realizări şi de producţia înregistrată.
Primarul municipiului Dej, Costan Morar, declara că angajaţii au reclamat faptul că sume importante realizate la Salina Ocna Dej sunt trimise pentru sprijinirea financiară a altor saline din ţară.
La rândul lor, reprezentanţi ai Societății Naţionale a Sării declarau, miercuri că protestul angajaţilor de la Salina Ocna Dej este "nejustificat”: "Motivul invocat este legat de acordarea unor premii şi a recompensei anuale. Protestul este nejustificat întrucât până la aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent anului 2016 prin HG, cheltuielile de natură salarială se pot acorda angajaţilor Societăţii Naţionale a Sării numai cu respectarea unor prevederi legale”, au spus sursele citate.
Anul trecut, în decembrie, angajaţii de la Salina Ocna Dej au protestat la fel, prin blocarea în subteran, solicitând să fie plătiţi în funcţie de producţia înregistrată.