Şefii răi contribuie nu doar la instaurarea unui climat stresant la locul de muncă, ci şi la creşterea ratei de maladii cardiace în rîndurile angajaţilor. Un studiu al cercetătorilor suedezi, efectuat pe un eşantion de peste 3.000 de angajaţi, a descoperit o asociere puternică şi direct proporţională între managementul defectuos şi riscul crescut de infarct şi alte maladii cardiace. În plus, riscul de apariţie a maladiilor cardiace este cu atît mai mare cu cît angajatul lucrează mai mulţi ani pentru aceeaşi companie. Experţii susţin că sentimentele de subapreciere şi lipsă de sprijin la locul de muncă pot să producă mult stres, care adeseori se traduce prin obiceiuri nesănătoase, precum fumatul, factor marcant în declanşarea bolilor cardiace.
Studiile precedente au demonstrat că şefii nedrepţi contribuie la creşterea tensiunii arteriale a angajaţilor lor, hipertensiunea arterială conducînd invariabil la diverse maladii cardiace. Studiul cercetătorilor de la Institutul Karolinska şi Universitatea din Stockholm a monitorizat starea de sănătate a peste 3.000 de angajaţi bărbaţi, cu vîrste cuprinse între 19 şi 70 de ani, care au lucrat în diferite zone ale oraşului Stockholm, pe o perioadă de un deceniu. În timpul acestei monitorizări de durată, au fost înregistrate 74 de cazuri de infarct fatal sau vindecabil, de anghină pectorală acută sau decese provocate de maladii cardiace. Toţi participanţii au fost rugaţi să evalueze stilul de conducere al managerilor lor, în funcţie de anumite competenţe precum claritatea stabilirii obiectivelor pentru angajaţi sau comunicare şi feedback. Angajaţii care lucrau în firmele conduse de echipele manageriale cu cele mai mici scoruri, implicit incompetente, au înregistrat un risc cu 25% mai mare de a se îmbolnăvi de o maladie cardiacă. Angajaţii care lucrează pentru aceeaşi firmă pentru o perioadă mai mare de patru ani sînt expuşi unui risc cu 64% mai mare de a se îmbolnăvi.
Cercetătorii au descoperit că aceste concluzii sînt valabile indiferent de nivelul educaţional, social, al veniturilor, programul de lucru şi stilul de viaţă, precum dependenţa de fumat, sedentarismul sau alţi factori care provoacă apariţia maladiilor cardiace, ca hipertensiunea arterială şi diabetul. Specialiştii, printre care s-au aflat şi experţi de la University College din Londra şi Finnish Institute of Occupational Health, au declarat că această relaţie cauză-efect, atunci cînd este confirmată, ar trebui să-i determine pe manageri să încerce să limiteze rata maladiilor cardiace în rîndul angajaţilor lor. Cercetătorii au sugerat că managerii trebuie să le stabilească angajaţilor nişte obiective clare şi să le acorde suficientă autonomie în atingerea obiectivelor.