Pentru a gestiona eficient riscurile legate de sănătate şi apoi pentru a îmbunătăţi productivitatea şi performanţa angajaţilor, angajatorii europeni oferă programe de sănătate atractive pentru a reţine personalul calificat. Studiul companiei de consultanţă în resurse umane Mercer a fost realizat în 24 de ţări europene, după ce au fost intervievaţi reprezentanţii a 800 de companii, în perioada mai - iunie 2008. Peste două treimi dintre respondenţi au declarat că ar face eforturi foarte mari pentru a-şi reţine angajaţii performanţi. Beneficiile medicale sînt apreciate la un nivel înalt în toate ţările în care angajaţii percep sistemul de sănătate naţional ca fiind precar. Beneficiile medicale sînt apreciate ca unelte în atragerea de personal calificat, mai ales în economiile emergente din estul Europei, care se confruntă cu un deficit de personal calificat.
Companiile europene cheltuie, în medie, 5,3% din totalul fondului de salarii pentru beneficii medicale pentru angajaţi şi mai mult de jumătate (51%) din companii au raportat, anul trecut, o creştere a cheltuielilor în medie cu 5% pentru fiecare angajat, conform Raportului paneuropean asupra beneficiilor şi programelor de sănătate. În pofida costurilor care sînt în continuă creştere, companiile intenţionează să păstreze beneficiile şi programele de sănătate daorită rolului cheie pe care acestea îl joacă în atragerea şi reţinerea personalului. Angajatorii europeni cheltuie, în medie, 5,3% din totalul fondului de salarii pentru beneficii şi programe de sănătate. Totodată, angajatorii din statele care finanţează sistemul public sanitar de la bugetul de stat cheltuie peste medie pentru programele de sănătate, faţă de statele unde se aplică sistemul de asigurări sociale. Acelaşi studiu relevă faptul că mai mult de jumătate dintre angajaţii europeni (57%) nu contribue la programele de sănătate aplicate de angajator.
Comparativ cu SUA, unde angajaţii acoperă circa un sfert dintre din costurile asigurărilor de sănătate, angajatorii europeni mai au spaţiu de manevră pentru a-şi echilibra balanţa dintre costuri şi beneficii. Peste jumătate dintre directorii de companii intervievaţi sînt mai îngrijoraţi de impactul programelor de sănătate asupra productivităţii (52%) şi de a rămîne competitivi cu programele implementate în companie (46%) decît de costurile implicate de un astfel de program (40%). Cel mai popular beneficiu oferit angajaţilor este concediul medical plătit de companie, care este oferit de 71% dintre respondenţi. Urmează susţinerea financiară oferită angajaţilor cu invalidităţi pe perioade mai lungi de timp este oferită de 51% dintre companii, în timp ce beneficiile stomatologice sînt preferate de 37% dintre angajatorii intervievaţi.