Angajatorii nu vor mai fi sancţionați de ITM de la prima abatere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prevenirea înainte de toate

Angajatorii nu vor mai fi sancţionați de ITM de la prima abatere

Social 15 Februarie 2018 / 15:11 1355 accesări

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța aminteşte agenților economici de pe raza județului Constanta, că începând cu data de 5 februarie 2018 a intrat în vigoare prevederile Legii 270/2017 – Legea prevenirii. Scopul prezentei legi este acela de-a reglementa o serie de instrumente care să asigure prevenirea săvârșirii de contravenții.

O schimbare pe care o aduce prezenta lege este aceea că angajatorii nu vor mai fi sancţionați de inspectorii de muncă pentru anumite încălcări ale prevederilor legislative, de la prima abatere.

Lista contravenţiilor pentru care nu se aplică sancţiuni este menţionată în H.G. 33 din 25 ianuarie 2018 apărută în Monitorul Oficial nr. 107 din 05 februarie 2018.

În domeniul de competentă al instituției, sunt câteva obligaţii ale angajatorilor care înainte de apariţia acestui act normativ, se sancţionau contravenţional cu amendă.

Aspectele din Legea 270/2017 a prevenţiei, care fac referire la articolele din actele normative care nu se mai sancţionează de la prima abatere cu amendă contravenţională şi care intră în domeniul de competenţă al Inspectiei Muncii , vor putea fi consultate pe pagina de internet la adresa www.itmconstanta.ro sectiunea SSM -Legislatie. „Legea prevenirii, intrată de curând în vigoare, dă angajatorilor posibilitatea de a primi îndrumări înainte de a fi sacționați în urma controalelor. În domeniul securității și sănătății în muncă, acest lucru înseamnă că antreprenorii pot beneficia de consilierea inspectorilor de muncă pentru a evalua corect riscurile și pentru a îndrepta anumite greșeli. Trebuie stabilite foarte clar următoarele aspecte: principalele surse de pericol ale unității sau șantierului, măsurile care se impun pentru eliminarea pericolului sau, dacă este imposibil, reducerea și controlul riscurilor, măsurile care trebuie luate pentru a se asigura că acțiunile sau demersurile corective întreprinse sunt durabile și eficiente, astfel încât pericolul să fie eliminat sau controlat definitiv, programul de completare a măsurilor corective și numele persoanelor responsabile“, a declarat inspectorul general de stat – Inspectia Muncii, Danteș Nicolae Bratu.

Taguri articol


12