Cancelarul german, Angela Merkel, a efectuat, ieri, o vizită la Chişinău, salutând, într-o conferinţă de presă cu premierul moldovean, Vlad Filat, ”succesele remarcabile obţinute de R. Moldova, un pilon al Parteneriatului Estic”. Lansat de UE în mai 2009, la Praga, la iniţiativa Poloniei şi Suediei, Parteneriatul Estic se adresează unui număr de şase ţări din Europa de Est şi din Caucazul de Sud, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R. Moldova şi Ucraina. La sfârşitul lui iunie, CE anunţa că UE va aloca R. Moldova o sumă suplimentară de 28 de milioane de euro în cadrul Programului Parteneriatul Estic pentru Cooperare şi Integrare, în vederea sprijinirii reformelor statului. Premierul moldovean a anunţat că a discutat cu Merkel despre procesul de integrare europeană, o temă aparte a acestei întâlniri fiind soluţionarea conflictului transnistrean. Niciun reprezentant al regimului nerecunoscut de la Tiraspol nu a fost invitat să participe la întrevederile cu Angela Merkel.
Angela Merkel a fost primită cu onoruri militare la Chişinău. Primul lider german care vizitează R. Moldova de la declararea independenţei, la 27 august 1991, a aterizat pe aeroportul din Chişinău cu 13 minute înainte de ora programată şi a fost întâmpinată cu pâine şi sare. Vizibil surprinsă de protocolul rezervat de gazde pentru sosirea sa, Angela Merkel a copiat mişcările premierului Vlad Filat. La Reşedinţa de Stat, câteva sute de oameni cu steguleţe ale Germaniei şi R. Moldova aşteptau sosirea delegaţiei germane. Angela Merkel a ignorat gestul discret al lui Vlad Filat şi a mers să dea mâna cu oamenii din mulţime. Parlamentarii comunişti au boicotat discursul public al cancelarului, în semn de protest faţă de legea care le interzce folosirea simbolurilor comuniste, despre care susţin că a fost ideea UE. Cancelarul german şi-a încheiat vizita la Chişinău în cursul serii, cu o depunere de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei.
CEA MAI CEA Revista ”Forbes” a realizat topul celor mai puternice femei din lume, în funcţie de averi, cotele de audienţă, influenţa şi popularitatea pe care le au pe reţelele de socializare. Cancelarul german, Angela Merkel, ocupă prima poziţie în topul în care mai apar realizatoarea TV Oprah Winfrey, cântăreaţa Lady Gaga, regina Elisabeta a II-a, cântăreaţa Beyonce Knowles şi actriţa Angelina Jolie. Este pentru a cincea oară în ultimii şase ani când Angela Merkel este considerată cea mai puternică femeie din lume. Angela Merkel, în vârstă de 58 de ani, este ”doamna de fier” a UE şi un factor de decizie major în criza economică din Zona Euro, care continuă să ameninţe pieţele. Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, ocupă poziţia a doua, iar Dilma Rousseff, preşedintele Braziliei, se află pe locul al treilea. Topul este completat, în ordine, de Melinda Gates, co-preşedintă a Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, Jill Abramson, redactor-şef al publicaţiei “The New York Times”, Sonia Gandhi, preşedinta Partidului indian al Congresului, Michelle Obama, Prima Doamnă a SUA, Christine Lagarde, directorul FMI, Janet Napolitano, secretarul Departamentului de Securitate Internă din SUA şi Sheryl Sandberg, director operaţional al companiei Facebook.