Angela Merkel a fost în Africa, să vorbească despre terorism şi migraţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Angela Merkel a fost în Africa, să vorbească despre terorism şi migraţie

Externe 11 Octombrie 2016 / 16:46 636 accesări

Angela Merkel a întreprins o vizită oficială de trei zile în Niger, Mali şi Etiopia, abordând, în cursul discuţiilor cu liderii din aceste state, teme ca lupta împotriva terorismului şi gestionarea valurilor de imigranţi care se îndreaptă spre Europa. Angela Merkel şi-a început duminică turneul african cu o vizită în Mali, unde a subliniat ”necesitatea unei cooperări coerente între politicile economice şi rolul forţelor de securitate”. Merkel a făcut referire şi la concluziile unui studiu recent al FMI care arată o creştere semnificativă a numărului de imigranţi calificaţi ce părăsesc Africa, acest exod de creiere riscând să producă efecte sociale negative pe termen lung. Liderul german a promis ajutoare financiare pentru Niger, ţară care se confruntă cu serioase probleme economice şi care este un punct principal de tranzit pentru imigranţii care vor să ajungă în Europa. Merkel a declarat că eforturile de limitare a emigraţiei sunt fără sorţi de izbândă în lipsa unei dezvoltări economice veritabile.

Marţi, cancelarul german a ajuns la Addis Abeba, unde a discutat cu premierul etiopian, Hailemariam Desalegn, despre criza politică din această ţară, dar şi despre subiecte de interes comun, cum ar fi problema migraţiei. Cel puțin 400 de persoane au fost ucise în cursul protestelor antiguvernamentale din ultimul an, potrivit opoziției. Peste 50 de oameni au decedat pe data de 2 octombrie, după ce forțele de securitate au deschis focul asupra participanților la un protest antiguvernamental ce avea loc în Bishoftu. Incidentul a stârnit și mai multă violență în Oromia, unde sute de firme locale și străine au fost atacate pentru presupuse legături guvernamentale, iar mai multe persoane au fost ucise. Drept urmare, starea de urgență instituită duminică de autoritățile etiopiene va fi folosită pentru a reorganiza forțele de securitate, pentru a le permite să gestioneze mai bine protestele antiguvernamentale din regiunea Oromia. Mulatu Gemechu, un oficial al partidului de opoziție Congresul Federal Oromo, a declarat că o stare de urgență informală este în vigoare în Etiopia de mai mult timp, perioadă în care mai multe persoane au fost arestate ori chiar executate în mod arbitrar.

În cadrul unui discurs în capitala Etiopiei, Merkel a declarat că protestele publice trebuie să fie permise, iar răspunsul forţelor de ordine trebuie să fie unul proporţionat.

Dacă Merkel s-a bucurat de o primire călduroasă în statele africane, acasă, în Germania, chiar dacă încă este pe primul loc în topul preferințelor cetățenilor, popularitatea partidului Angelei Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), a scăzut la 29,5%, potrivit unui sondaj comandat de cotidianul ”Bild” şi realizat de institutul INSA. Este prima dată când sprijinul pentru partidul Angelei Merkel scade sub nivelul de 30%, în timp ce Partidul Social Democrat, partenerul de coaliţie al conservatorilor lui Merkel, s-a clasat pe locul doi, cu 22%. Pe locul trei în sondajul publicat marţi, la o distanţă apreciabilă de CDU, s-a situat formaţiunea anti-imigraţie Alternativa pentru Germania (AfD), cu 15% din preferinţele de vot. AfD a câştigat teren la alegerile regionale din acest an, iar multe institute de cercetare cred că alegătorii sunt deziluzionaţi de coaliţia dintre principalele două partide de stânga şi dreapta din Germania. Popularitatea Angelei Merkel a intrat în declin anul trecut, ca urmare a politicilor promovate în ceea ce priveşte migraţia, însă în ultimele luni a cunoscut o oarecare revenire. Merkel ar putea să încerce să obţină un al patrulea mandat în septembrie 2017.



12