Cancelarul german, Angela Merkel, a susţinut un discurs, marţi, în limba germană, dar şi ebraică în Parlamentul israelian, o intervenţie fără precedent pentru un şef de guvern german şi un gest simbolic la mai mult de 60 de ani de la genocidul nazist.
“Vă mulţumesc pentru că mi-aţi făcut onoarea de a putea vorbi în faţa Knessetului. Este o mare onoare pentru mine”, a declarat în limba ebraică Merkel, în faţa deputaţilor israelieni, care au aplaudat-o. Cu puţin timp înainte de discurs, au fost intonate imnurile celor două ţări. Circa zece deputaţi din totalul de 120 nu au asistat la acest discurs istoric, în semn de protest faţă de folosirea limbii germane într-o ţară în care persistă amintirea celor şase milioane de evrei ucişi de nazişti. Exprimîndu-se în limba germană, cancelarul Merkel nu a evitat această pagină neagră din istoria germană. “Pe noi, germanii, Holocaustul ne umple de ruşine. Îmi exprim regretele faţă de victime, de urmaşii lor şi le mulţumesc celor care i-au ajutat pe unii dintre ei să supravieţuiască”, a spus Merkel, pe un ton grav. “Germanii şi israelienii vor fi mereu legaţi într-un mod special prin memoria Holocaustului”, a subliniat ea, în ultima zi a vizitei sale, cu ocazia festivităţilor pentru celebrarea a 60 de ani de la înfiinţarea statului Israel. “Vă mulţumesc pentru că mi-aţi permis să mă adresez în limba germană”, a spus cancelarul german, care s-a născut după al Doilea Război Mondial.
Subiectul ameninţării iraniane la adresa Israelulul a fost abordat pe larg în timpul discursului. “Ameninţările pe care Iranul le-a formulat la adresa Israelului şi faţă de poporul evreu sînt, fără îndoială, un subiect de îngrijorare. Nu comunitatea internaţională trebuie să dovedescă dacă Iranul fabrică arma nucleară, ci Teheranul trebuie să convingă lumea întreagă că nu vrea să fabrice arma nucleară”, a spus ea. Anterior, premierul israelian, Ehud Olmert, a salutat poziţia fermă a cancelarului german cu privire la Iran, vorbind despre intervenţia recentă a cancelarului, potrivit căreia “orice atingere adusă securităţii Israelului înseamnă o atingere adusă securităţii Germaniei”. Liderul opoziţiei israeliene, Benjamin Netanyahu, a profitat de ocazie pentru a reafirma în faţa Knessetului că “Iranul trebuie să ştie că există o opţiune militară”.
Referitor la conflictul israeliano-palestinian, cancelarul german a vorbit despre tirurile cu rachete lansate de grupările palestiniene din Fîşia Gaza asupra teritoriului israelian. “Am spus clar şi fără echivoc: atacurile cu rachetă comise de Hamas trebuie să înceteze. Germania nu va abandona Israelul şi va rămîne un partener şi un prieten adevărat al Ierusalimului”, a spus Merkel, înainte de a adresa “cele mai călduroase urări pentru aniversarea a 60 de ani de existenţă a statului israelian”, încheindu-şi discursul cu “Shalom” (pace, în limba ebraică). Hamasul aflat la putere în Fîşia Gaza a criticat declaraţiile lui Merkel făcute în Israel, afirmînd că acestea reflectă “decadenţa morală în care a căzut această cancelarie, susţinînd, fără rezerve, o entitate uzurpatoare care comite masacre asupra copiilor, bătrînilor şi femeilor poporului.