Cancelarul german Angela Merkel s-a menţinut pe prima poziţie în topul „Forbes” din 2013 al celor mai puternice femei din lume, devansându-le pe Dilma Rousseff, preşedintele Braziliei, şi pe Melinda Gates, soţia patronului companiei Microsoft. Este pentru a treia oară consecutiv când Angela Merkel a fost considerată de editorii revistei „Forbes” drept cea mai puternică femeie din lume şi a opta oară în ultimii zece ani. „ESTE COLOANA VERTEBRALĂ A UE ŞI POARTĂ DESTINUL MONEDEI EURO PE UMERI”, AFIRMĂ JURNALIŞTII DE LA „FORBES”.
Hillary Clinton a pierdut locul al doilea pe care l-a ocupat în 2012, după ce a părăsit Departamentul de Stat american şi a coborât pe locul al cincilea, imediat după Prima Doamnă a SUA, Michelle Obama, care se află pe locul al patrulea. Topul 10 al celor mai puternice femei din lume este completat, în ordine, de Sheryl Sandberg, director general al companiei Facebook, Christine Lagarde, director general al Fondului Monetar Internaţional, Janet Napolitano, secretarul Departamentului de Securitate Internă din SUA, Sonia Gandhi, preşedinta Partidului indian al Congresului şi Indra Nooyi, director executiv al PepsiCo. Cea mai tânără din această listă, dominată în continuare de americance, rămâne excentrica Lady Gaga, la 27 de ani pe locul al 45-lea, iar cea mai vârstnică este regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, la 87 de ani pe locul al 40-lea.
PUNCTE ELECTORALE În ultima vreme imaginea cancelarului Merkel s-a îmbunătăţit şi în Germania. Principalul partid de opoziţie din Germania, social-democraţi, se află în continuare cu mult în urma partidului de guvernare, uniunea conservatoare CDU-CSU, condusă de Angela Merkel, relevă datele unui sondaj de opinie, publicate cu patru luni înainte de alegerile parlamentare din 22 septembrie. Social-democraţii ar câştiga 24% din voturi, un nivel cu doar un punct procentual mai ridicat faţă de rezultatele electorale zdrobitoare de la ultimele alegeri, din 2009. Lucrurile stau tot mai bine pentru Angela Merkel, a cărei alianţă a crescut cu un punct, la 41% din preferinţe şi se află cu 17 puncte procentuale înaintea contracandidaţilor social-democraţi. Liberalii de la FDP ar câştiga numai 4% din voturi, insuficient pentru a atinge pragul electoral şi a ajunge în Parlament. Ecologiştii ar câştiga 13% din voturi, iar formaţiunea de stânga Die Linke creşte cu un punct, la 8% din preferinţele electoratului. Partidul Piraţilor şi Partidul anti-euro ar obţine fiecare numai 3% din voturi.
Sprijinul atât de ridicat pentru CDU-CSU se explică mai ales prin prisma popularităţii de care se bucură cancelarul Merkel. 59% dintre germani ar fi de acord cu alegerea sa directă în funcţia de cancelar şi numai 20% susţin acelaşi lucru în privinţa contracandidatului ei, Peer Steinbruck. Acesta este sprijinit de nici 60% dintre propriii alegători ai social-democraţilor. Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 2.503 persoane, între 13 şi 17 mai, şi prezintă o marjă de eroare de ą2,5%.