Cancelarul german, Angela Merkel, cere Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria, în schimbul promovării iniţiativei preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, privind tratatul de securitate europeană, susţine cotidianul rusesc ”Nezavisimaia Gazeta”. Rusia şi Germania au prezentat, la 7 iunie, un plan în cinci puncte pentru un nou comitet de securitate UE-Rusia, propus la un summit bilateral desfăşurat la sfârşitul lunii mai. Punctul 4 din memorandum se concentrează pe conflictul transnistrean, preconizându-se ”activităţi comune ale Rusiei şi UE, care să asigure o tranziţie lină de la actuala situaţie la stadiul final”. În cazul unui progres în dosarul transnistrean, experţii prezic un mare succes comitetului de securitate UE-Rusia, care ar putea să înlocuiască chiar Consiliul Rusia-NATO, scrie ”Nezavisimaia Gazeta”.
Premierul moldovean Vlad Filat a reiterat, la jumătatea lunii mai, într-o conferinţă de presă, necesitatea retragerii muniţiilor şi trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova, pronunţându-se, totodată, pentru transformarea actualei misiuni de menţinere a păcii într-una civilă multinaţională cu mandat internaţional. Reacţia Guvernului moldovean a intervenit după ce preşedintele rus, Dmitri Medvedev şi omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici, au semnat, la Kiev, o declaraţie prin care îşi afirmă sprijinul pentru rezolvarea conflictului transnistrean şi optează pentru soluţionarea paşnică a acestuia. Potrivit celor doi preşedinţi, Rusia şi Ucraina susţin soluţionarea problemei transnistrene exclusiv pe cale paşnică, printr-un dialog egal, în scopul identificării unui statut special garantat pentru Transnistria, în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova, neutralităţii constituţionale şi formării unui stat unitar de drept, cu spaţiu economic şi militar comun. Ulterior, Vladimir Iastrîbceak, ministrul de Externe al regimului separatist, a declarat că Tiraspolul nu doreşte reluarea negocierilor în format 5+2 pentru rezolvarea conflictului transnistrean.
Pe de altă parte, ambasadorul rus la Chişinău, Valeri Kuzmi, a declarat că Transnistria trebuie tratată pe picior de egalitate cu R. Moldova în procesul negocierilor pentru reglementarea conflictului transnistrean, un punct de vedere cu care Chişinăul nu a fost niciodată de acord. Indiferent de negocieri, premierul Vlad Filat a spus că R. Moldova îşi menţine poziţia că singurul format posibil de rezolvare a problemei transnistrene este 5+2 - în cadrul căruia UE are statut de observator - şi toate acţiunile ce urmează să fie întreprinse trebuie să aibă atât un efect juridic, cât şi politic.