Angela Merkel compară NSA cu STASI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Într-o discuţie aprinsă cu Obama

Angela Merkel compară NSA cu STASI

Externe 19 Decembrie 2013 / 00:00 451 accesări

Cancelarul german, Angela Merkel, a comparat practicile de spionaj ale SUA cu cele ale STASI, puternica poliţie secretă a regimului comunist din Germania de Est, într-un schimb de replici aprins cu preşedintele american, Barack Obama, relatează ”The Guardian”. Furioasă după ce a aflat din ”Der Spiegel” că americanii i-au ascultat telefonul personal, Merkel i-a spus lui Obama: ”Este ca STASI”. Cancelarul german i-a spus, de asemenea, preşedintelui american că Agenţia de Securitate Naţională (NSA) nu poate fi de încredere, din cauza volumului mare de materiale a căror scurgere a permis-o prin intermediul lui Edward Snowden, potrivit ”New York Times”. Preşedintele comisiei pentru serviciile de informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor, Mike Roger, a refuzat să comenteze remarcile lui Merkel în discuţia cu Obama. Într-un comentariu pentru ”The Guardian”, el a numit schimbul de replici ”o conversaţie care este posibil să fi avut sau să nu fi avut loc”. Snowden urmează să depună mărturie în scandalul NSA în cadrul unei anchete a Parlamentului European, luna viitoare, spre nemulţumirea Washingtonului, care face presiuni pentru a opri această depoziţie.

Între timp, peste Ocean, cota de încredere a preşedintelui american, aflat la sfârşitul celui de-al cincilea an de guvernare, a scăzut semnificativ, majoritatea americanilor fiind nemulţumiţi de activitatea liderului lor, potrivit unui sondaj al cotidianului ”The Washington Post” şi al postului ABC News.

GARANŢII PENTRU EUROPA Raportul preliminar al comisiei constituite în PE pentru investigarea acţiunilor ample de spionaj desfăşurate de SUA în Europa cere suspendarea acordului bilateral Safe Harbour, prin care companiile europene şi americane pot primi datele personale ale clienţilor, şi solicită administraţiei americane să ofere garanţii că serviciile sale secrete nu vor mai spiona Europa. În documentul elaborat de eurodeputatul laburist britanic Claude Moraes se solicită şi o investigare mai aprofundată a presupuselor abuzuri comise de serviciile de informaţii americane, ce ar fi profitat de acordurile transatlantice de combatere a terorismului, cum este acordul Swift, care prevede transmiterea datelor bancare pentru a identifica sursele de finanţare ale grupărilor teroriste. De asemenea, în raport se cere plenului PE să-şi condiţioneze acceptul pentru viitorul acord de liber schimb dintre UE şi SUA de includerea în acesta a unor clauze privind protecţia datelor.

Cât priveşte acţiunile de spionaj desfăşurate de NSA, textul semnalează că ”nu se poate ignora faptul că există probe concludente asupra operaţiunilor de spionaj conduse de Washington în statele europene”. Printre măsurile propuse de comisia PE în vederea restabilirii încrederii între Europa şi SUA se numără şi solicitarea adresată Congresului SUA de a adopta schimbări legislative pentru a garanta efectiv protecţia datelor cetăţenilor europeni. Se mai insistă asupra necesităţii ca ”Guvernul american să dea semnale clare că ştie să facă distincţia între aliaţi şi adversari şi să elaboreze un cod de conduită care să garanteze că UE nu va mai fi ţinta acţiunilor de spionaj.



12