Angela Merkel le cere premierilor rus şi ucrainean să revină la masa negocierilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Angela Merkel le cere premierilor rus şi ucrainean să revină la masa negocierilor

Justiție 08 Ianuarie 2009 / 00:00 455 accesări

Cancelarul german Angela Merkel a avut convorbiri telefonice, ieri la prînz, cu premierii rus, Vladimir Putin, şi ucrainean, Iulia Timoşenko, pentru a-i „îndemna” să negocieze cu privire la criza gazelor. Merkel, care aşteaptă o “reluare rapidă a livrării de gaz spre Europa”, “a îndemnat cele două părţi să revină cît mai repede la masa negocierilor”. Putin şi Timoşenko “şi-au exprimat, fiecare, dispoziţia de a autoriza o inspecţie a unor experţi neutri”, din domeniul gazelor şi ai UE, “de ambele părţi ale frontierei ruso-ucraineene, pentru a clarifica originea problemelor de tranzitare” a gazelor. Amintim că Moscova acuză Kievul că fură gaze ruseşti pe drumul către UE. Putin a dat ordin societăţii Gazprom să înceteze orice livrare de gaze naturale care trec prin Ucraina. Paralizarea reţelei de gazoducte ce aprovizionează Europa prin Ucraina este completă, determinînd UE să înăsprească tonul pentru a cere soluţionarea crizei. Cel puţin 11 ţări europene nu mai primesc deloc gaze naturale ruseşti, în condiţiile în care un val de frig fără precedent s-a abătut deja asupra Europei.

Reuniune astăzi, la Bruxelles, pentru pregătirea reluării livrărilor de gaz rusesc

Reprezentanţii Gazprom, Naftogaz, cei ai guvernelor rus şi ucrainean şi cei ai UE se vor reuni astăzi, la Bruxelles, pentru a discuta despre modalităţile de livrare a gazelor către Europa, a anunţat ieri preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso.

Casa Albă avertizează Rusia

Administraţia americană în exerciţiu a avertizat ieri Rusia cu privire la o manipulare a resurselor energetice, în plină criză a gazelor naturale în Europa, potrivit textului discursului unui oficial de rang înalt, citat de AFP. “O Rusie care continuă să îşi ameninţe vecinii şi să manipuleze accesul lor la energie va compromite orice aspiraţie a sa pentru o mai mare influenţă în lume”, urma să declare consilierul preşedintelui George W. Bush pentru securitate naţională, Stephen Hadley, într-un discurs al cărui text a fost difuzat în prealabil de Casa Albă.

Rusia va relua livrările de gaz către Europa după sosirea observatorilor

Livrările de gaz rusesc pentru Europa vor fi reluate imediat ce observatorii europeni vor fi desfăşuraţi la frontieră pentru a verifica tranzitul, a anunţat ieri premierul ceh Mirek Topolanek, a cărui ţară deţine preşedinţia UE. Amintim că CE a propus ieri Moscovei şi Kievului să trimită observatori în Ucraina pentru a măsura volumul gazelor care trece efectiv între cele două state. La scurt timp după acest anunţ, Guvernul ucrainean a afirmat că preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a convenit cu premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, să trimită “de urgenţă” observatori europeni care să monitorizeze tranzitul gazului rusesc spre Europa prin Ucraina.

Vladimir Putin trebuie să păstreze reputaţia Rusiei de furnizor viabil de gaze

Premierul Rusiei, Vladimir Putin, trebuie să îşi păstreze reputaţia de furnizor viabil de gaze şi să aibă o strategie coerentă în relaţia cu Ucraina, afirmă analişti citaţi de AFP. Duritatea cu care Putin a cerut Gazprom să reducă livrările de gaze via Ucraina a uimit Europa, apărînd suspiciuni în legătură cu motivele reale ale acestei decizii. “Este o încercare nereuşită de a demonstra că Ucraina este vinovată”, apreciază Maria Lipman de la Centrul Carnegie din Moscova.

“Dar este dificil să spunem ce avantaj politic va avea Rusia. Dacă Rusia îşi urmăreşte interesele comerciale şi încearcă să faciliteze tranzacţiile, atunci foloseşte metode neadecvate. Dacă doreşte să obţină condiţii mai bune şi nimic altceva, trebuie să utilizeze metode mai sofisticate”, explică Lipman. Unii analişti cred că poziţia lui Vladimir Putin este foarte dură şi complet contraproductivă. “Putin cel puternic este de fapt slab. Se lasă ghidat de emoţii şi nu este suficient de pragmatic”, subliniază analistul Aleksei Malacenko. Tactica lui Putin ar putea avea ca obiectiv demisia preşedintelui prooccidental ucrainean Viktor Iuşcenko şi crearea de disensiuni în cadrul UE. Moscova ar dori ca Europa Occidentală să formuleze poziţii mai clare referitoare la gazoductele Nord Stream şi South Stream, care ar avea rolul ocolirii Ucrainei, a declarat ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin. “Este evident că dacă Europa doreşte garanţii privind livrările de gaze naturale şi petrol, nu poate conta în totalitate pe Viktor Iuşcenko”, a spus Rogozin. Vladimir Putin nu şi-a ascuns niciodată opoziţia faţă de influenţa SUA şi UE asupra Ucrainei, Georgiei şi altor foste republici sovietice.

“Dat fiind că Putin a lansat ideea securităţii energetice globale şi europene, ar fi ultima persoană care ar afecta această securitate”, dă asigurări purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov. “Este important să recunoaştem că Gazprom le oferă clineţilor europeni acelaşi volum de gaz ca înaintea crizei. Dacă clienţii nu primesc acest gaz, vina este a Ucrainei”, explică Peskov. “Nu este corect să presupunem că Putin încearcă să exercite presiuni politice”, încheie purtătorul de cuvînt.

UE ameninţă cu un răspuns “mai ferm” dacă livrările de gaze nu vor fi reluate

Premierul ceh, Mirek Topolanek, a cărui ţară asigură preşedinţia UE, a avertizat ieri că, dacă livrările de gaze ruseşti către Europa “nu vor fi reluate pînă joi, va exista o intervenţie mai fermă a UE”, relatează AFP. Premierul ceh nu a precizat ce formă ar putea lua intervenţia UE, care a solicitat din nou, ieri, într-un comunicat “o soluţie urgentă” la diferendul ruso-ucrainean pe tema gazelor şi o “reluare imediată” a tuturor livrărilor către Europa. “Criza gazelor din prezent este mult mai gravă decît cea 2005-2006, este într-un fel inedită”, a adăugat el, “cele două ţări sînt mult mai agresive pentru că îşi cunosc interesele”. Potrivit premierului, nu numai ţările din Europa centrală şi din Balcani, dar şi Germania, care este principalul client al Gazprom din UE “vor întîmpina probleme în următoarele zile dacă situaţia rămîne neschimbată”.



12