Cancelarul german, Angela Merkel, a povestit într-un interviu cum obiceiurile sale încă poartă amprenta experienţei trăite în Germania comunistă. „Uneori cumpăr ceva pentru că mi-au picat ochii pe lucrul respectiv, chiar dacă nu am nevoie cu adevărat de acesta”, a declarat cancelarul german pentru revista „Super Illu”, foarte citită în fosta RDG. „Această înclinaţie către depozitare rezidă adânc în mine deoarece, trăind cu diverse lipsuri, eşti înclinat să iei tot ceea ce poţi”, a explicat Angela Merkel. A adăugat că preferinţele sale culinare au fost, de asemenea, formate în trecut. Cina sa constă adeseori într-un bol de supă rusească Solianka sau gulaş unguresc, feluri de mâncare obişnuite în Germania de Est. Chiar şi detergentul folosit este fabricat de o firmă din est.
Deşi susţine că ultimii 20 de ani de unitate au fost „o experienţă în mare parte pozitivă”, Angela Merkel afirmă că tranziţia a fost plină de schimbări, mai ales pentru est-germani. „După reunificare era un anumit sentiment de înstrăinare deoarece viaţa de zi cu zi a fost dată peste cap”, a explicat cancelarul german. În schimb, a apărat faimoasa predicţie a fostului cancelar Helmut Kohl din 1990, potrivit căreia fostul Est va fi transformat într-o zonă înfloritoare.
Angela Merkel, care a învăţat limba rusă şi a participat la orele obligatorii de marxism-leninism, afirmă că tranziţia sa personală către Germania reunificată a durat. De exemplu, a continuat să folosească expresia est-germană Kaufhalle (hală) timp de mai mulţi ani după căderea Zidului Berlinului. „Numai după 15 sau 16 ani de la reunificare cuvântul supermarket mi-a ieşit uşor pe gură”, a adăugat Angela Merkel.