TRECUTUL CARE BÂNTUIE Peer Steinbrück, rivalul social-democrat al cancelarului german Angela Merkel, a provocat un nou scandal, acuzând-o de lipsă de entuziasm pentru Europa din cauza educaţiei sale est-germane, cu mai puţin de 50 de zile până la alegerile legislative. Fără îndoială, cei mai fervenţi apărători ai cancelarului conservator sunt membri ai partidului de extremă stânga Die Linke, care se manifestă de obicei cu discreţie în privinţa legăturilor sale cu partidul comunist SED, cel care conducea cu o mână de fier defuncta Republică Democrată Germană (RDG).
În cadrul unei întâlniri cu cititorii cotidianului berlinez „Tagesspiegel”, candidatul la postul de cancelar din partea SPD a declarat că este de acord cu fostul cancelar Helmut Schmidt cu privire la afirmaţia că Merkel „nu este cuprinsă de entuziasm pentru Europa”. Peer Steinbrück a explicat ulterior de ce a făcut această afirmaţie. „Sunt convins, faptul că a primit până la 1989/1990 o cu totul altă formare personală şi politică decât cea primită de către cei care au trăit procesul de integrare europeană de la începutul anilor '50 a jucat un rol”, a precizat acesta. Ţinând cont de faptul că alegerile legislative vor avea loc pe 22 septembrie, declaraţiile sale au fost imediat interpretate de către unii ca o stigmatizare a cetăţenilor germani proveniţi din fosta RDG.
INTENŢII DE VOT Angela Merkel s-a născut la Hamburg, în nordul Germaniei, în urmă cu 59 de ani, dar avea vârsta de patru ani pe când tatăl său, pastor, s-a instalat în RDG, împreună cu familia sa. Christine Lieberknecht, şefă de Guvern a landului Turingia, în fosta RDG, şi membră a CDU, partidul cancelarului, a apreciat că Peer Steinbrück demonstrează nu numai că nu o cunoaşte prea bine pe cancelar, dar nici oamenii din noile landuri şi istoria lor. „Este o ofensă pentru foştii cetăţeni ai RDG, care, în spatele Zidului Berlinului, aspirau la libertatea oferită de Europa Occidentală”, a adăugat delegatul guvernamental însărcinat cu noile landuri federale, Christoph Bergner (CDU).
Şi în cadrul stângii, declaraţiile lui Peer Steinbrück au declanşat critici violente. O preşedintă a Die Linke, Katja Kipping, a vorbit despre „o calomnie venită din adâncurile Războiului Rece”. În schimb, SPD a păstrat tăcerea după ieşirea liderului său, un comportament devenit firesc de la începutul campaniei, în cursul căreia acesta a făcut numeroase gafe şi declaraţii incomode. Într-un sondaj apărut ieri în cotidianul „Bild”, coaliţia guvernamentală actuală, reunind conservatorii (CDU/CSU) şi liberalii FDP, totalizează 44% din intenţiile de vot, cu patru puncte procentuale mai mult decât coaliţia formată din SPD (26%) şi Verzi (14%). Germanii par să o aprecieze, însă. Într-un sondaj difuzat de postul public de televiziune ARD, 60% o preferă pe Angela Merkel la postul de cancelar, în timp ce Peer Steinbrück acumulează un procentaj de 28%. Cancelarul a ţinut să le mulţumească alegătorilor şi să anunţe că în 2016 intenţionează să se retragă din viaţa publică.