Angela Merkel și Barack Obama nu își mai vorbesc?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Reacție dură

Angela Merkel și Barack Obama nu își mai vorbesc?!

Monden 12 Iulie 2014 / 00:00 353 accesări

Germania a reacţionat dur după ce a descoperit doi spioni ai SUA infiltraţi în serviciile secrete şi în armată și l-a expulzat fără întârziere pe șeful operațiunilor CIA de pe teritoriul său. Într-un comunicat, reprezentanţa diplomatică a SUA de la Berlin a afirmat că este esenţială continuarea cooperării între cele două ţări, dar nu a comentat în niciun fel expulzarea. Pentru moment, administrația de la Washington păstrează tăcerea în legătură cu acest scandal.

WEEKEND DE NEGOCIERI Poziția Germaniei este însă clară! Cancelarul afirmă că relaţiile dintre două ţări aliate trebuie să se desfăşoare altfel. „Până la urmă, spionajul între prieteni este o risipă de energie. Avem atât de multe probleme. Cred că trebuie să ne concentrăm pe lucrurile importante“, a spus Angela Merkel. Autorităţile de la Washington nu au dat încă explicaţii în legătură cu acest nou caz de spionaj. „Am văzut aceste informaţii şi vreau să lămurim de la început: nu avem declaraţii pe acest subiect. După cum ştiți, am avut o serie de discuții cu Germania de-a lungul ultimelor luni. Mă aştept ca discuţiile să continue, dar acest lucru se va întâmpla pe canale diplomatice“, a declarat Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentul de stat american. Niciodată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial relațiile bilaterale dintre Germania și SUA nu au fost atât de tensionate. Aparent, între cancelarul Merkel și președintele Obama nu mai există nicio cale de împăcare pe acest subiect. Cei doi lideri nu au mai comunicat la telefon de foarte multă vreme. Totuși, purtătorul de cuvând al cancelarului Merkel, Steffen Seibert, a ținut să liniștească opinia publică, precizând că cele două țări au rămas aliate și există și alte canale de comunicare. Șeful diplomației americane, John Kerry, se va afla în acest weekend la Berlin, după vizita inopinată efectuată la Kabul, în Afganistan. Oficialul american va avea o serie de întrevederi cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, pentru „a revigora prietenia“ dintre cele două puteri. Între timp, șeful serviciului german de informații externe (BND), Gerhard Schindler, a demarat o amplă verificare a structurilor pe care le conduce.

IPOCRIZIE LA CEL MAI ÎNALT NIVEL Aceste divergențe dintre Germania și SUA aduc puncte la capitolul imagine Rusiei, serios afectată de ocuparea Crimeei și rolul pe care îl joacă în conflictele din Ucraina. Președintele rus, Vladimir Putin, a calificat supravegherea electronică efectuată de către americani pe plan mondial drept „ipocrizie manifestă la adresa partenerilor“, precum și atingere adusă suveranității statului și, de asemenea, încălcare a drepturilor omului. Liderul de la Kremlin a făcut aceste declarații într-un interviu acordat în exclusivitate agenției ruse oficiale de presă ITAR-TASS, înaintea începerii turneului său în țări din America Latină. Cu acest prilej, șeful statului rus a afirmat că Moscova este dispusă ca împreună cu alte țări să dezvolte un sistem care să asigure securitatea informațiilor pe plan internațional. „În ceea ce privește spionajul cibernetic, aceasta este nu numai ipocrizie manifestă între aliați și parteneri, ci și un atac direct la suveranitatea unui stat și o încălcare a drepturilor omului, o invadare a vieții private“, a declarat președintele rus, citat de site-ul Russia Today. „Suntem dispuși să dezvoltăm în comun un sistem de măsuri care să asigure securitatea informațiilor pe plan internațional“, a reiterat șeful statului rus, ca răspuns la întrebarea agenției ITAR-TASS cu privire la interceptarea convorbirilor telefonice de către SUA. „Lumea secolului al XXI-lea este globală și interdependentă, astfel încât niciun stat sau un grup de țări nu pot singure să rezolve principalele probleme internaționale“, a opinat Vladimir Putin.

TRĂDARE DIN LĂCOMIE SUA nu sunt deloc iertătoare când vine vorba despre acțiuni de spionaj îndreptate împotriva propriilor interese. Un tribunal din SUA l-a condamnat pe un om de afaceri din California la 15 ani de închisoare pentru furt de secrete comerciale de la DuPont pentru a ajuta o companie de stat chineză să dezvolte un pigment alb folosit într-o gamă largă de produse. Un juriu l-a găsit vinovat pe Walter Liew, la începutul acestui an, la peste 20 de capete de acuzare, inclusiv conspirație pentru a comite spionaj economic și furt de secrete comerciale. Guvernul a cerut o sentință între 17 ani și jumătate și aproape 22 de ani de închisoare. Avocații lui Walter Liew au susținut că el ar trebui să primească o pedeapsă maximă de opt ani. La sentința pronunțată la tribunalul din Oakland, judecătorul districtual Jeffrey White a declarat că Liew, un cetățean american, „s-a întors împotriva țării sale de adopție din lăcomie“. La proces, procurorii americani au declarat că Liew a plătit foști angajați de la compania chimică DuPont să dezvăluie secrete comerciale ce ar putea ajuta Pangang Group, din China, să dezvolte un pigment alb denumit dioxid de titan (alb de titan - n.r.), cunoscut și ca TiO2. Pigmentul este folosit pentru o varietate de produse albe colorate, inclusiv la hârtie, vopsea și materiale plastice. Procurorii, de asemenea, au acuzat Pangang Group, un producător de oțel din provincia Sichuan, în acest caz, dar punerea sub acuzare a stagnat după ce un judecător american a decis că încercările procurorilor de a notifica această companie asupra acuzațiilor au fost insuficiente în mod legal.

ÎNCHISORI GROAZNICE Deputatul rus Valeri Seleznev, tatăl tânărului Roman Seleznev, arestat în SUA sub acuzaţia de piraterie informatică, a atras atenţia în legătură cu problemele de sănătate ale fiului său, deţinut într-una dintre cele mai „groaznice închisori americane“. „Dacă nu îşi ia tratamentul timp de trei zile, cel mult cinci, ar putea muri“, a declarat Valeri Seleznev, deputat în Duma de Stat de la Moscova, într-o conferinţă de presă. Roman Seleznev, de 30 de ani, a fost rănit la cap într-un atentat care a avut loc în 2011 în Maroc şi trebuie să-şi ia zilnic tratamentul medical, a explicat familia sa, în conferinţa de presă organizată la Moscova.

Tânărul a fost arestat săptămâna trecută în Maldive, de agenţi ai serviciilor secrete americane, şi transportat pe insula americană Guam, unde a compărut în instanță pentru piratarea sistemelor informatice. Oficialii de la Moscova au denunţat arestarea cetăţeanului rus, calificând reţinerea drept „răpire“ şi „un nou gest neprietenos“ din partea administrației de la Washington. „În prezent, este supus unor presiuni“, a declarat Valeri Seleznev, afirmând că oficialii americani i-au promis să-l transfere la Seattle, în nord-vestul SUA, dacă va pleda vinovat. „Avocaţii au descris închisoarea ca fiind una dintre cele mai îngrozitoare, dacă nu cea mai îngrozitoare, sub jurisdicţia americană“, a adăugat deputatul rus.

Inculpat în martie 2011 de justiţia americană pentru organizarea unei reţele de furturi şi distribuire a datelor unor cărţi de credit, Roman Seleznev riscă până la 67 de ani de închisoare pentru cinci capete de acuzare. Valeri Seleznev a reafirmat că fiul său este nevinovat şi nu ştie nimic despre noile tehnologii. Viceministrul rus al Afacerilor Externe, Konstantin Dolgov, a anunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, că un dipomat rus urmează să-l viziteze pe Roman Seleznev în închisoare, duminică sau luni.



12