Epidemia de Ebola a intrat într-o stare de acalmie, dar vigilența se păstrează ridicată. În Anglia, a fost internată o persoană cu simptome de gripă, fiind însă și suspectă de Ebola, testarea fiind demarată pentru că a călătorit în urmă cu mai puțin de 21 de zile în Africa. Epidemia a curmat viața a peste 5.000 de oameni și a infectat peste 13.000 de persoane, generând existând mari semne de întrebare. În pas cu crizele lumii este, așa cum ne-a obișnuit, Angelina Jolie, care a cerut ca omenirea să facă mai mult pentru a controla focarul de Ebola din Africa de Vest, cu ocazia promovării la Sydney a noului său film, ”Unbroken”. ”Aș spune că există multe țări ale lumii care ar putea face mai mult și noi toți trebuie să facem în mod colectiv tot ceea ce putem, pentru că este vorba despre o criză globală, care îi afectează pe toți”, a afirmat Angelina Jolie, care este și Ambasador al Bunăvoinței pentru Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați. Declarația sa nu pică deloc bine autorităților din țara gazdă, Australia, care nu a participat deloc la eforturile internaționale pentru lupta împotriva Ebola, ba chiar a stopat procedurile de acordare de viză pentru țările din vestul Africii, cele mai afectate de boală. Focarul de Ebola este centrat în Guineea, Liberia și Sierra Leone, dar în ultima vreme, ritmul îmbolnăvirilor a încetinit.
REGIUNI DE VULNERABILITATE Oamenii de ştiinţă au identificat, cu ajutorul imagisticii 3D, mai multe regiuni vulnerabile ale virusului Ebola, asupra cărora acţionează ZMapp, un cocktail experimental de anticorpi care ar fi putut să îi ajute pe anumiţi pacienţi să se vindece, potrivit unui studiu american. ”Imaginile în 3D ne indică exact regiunile virusului pe care trebuie să le ţintim cu anticorpi şi cu alte tratamente”, a explicat Erica Ollmann Saphire, biolog la Institutul de Cercetări Știinţifice Scripps din California, coautoare a studiului. ”Acum că ştim cum ZMapp atacă Ebola, putem să comparăm şi să vedem cum acţionează şi alte antivirale şi să încercăm să creăm formule de cocktailuri de medicamente mai eficiente”, a adăugat ea.
Deşi cinci pacienţi din şapte care au fost trataţi cu ZMapp, în august, au supravieţuit, oamenii de ştiinţă nu erau siguri de rolul jucat de acel cocktail de anticorpi în vindecarea lor. Cocktailul în cauză împiedică virusul să penetreze celulele şi avertizează sistemul imunitar de prezenţa sa în organism, declanşând o reacţie antivirală, au explicat autorii studiului, publicat luni în ”Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS). Deşi virusul Ebola a suferit peste 300 de modificări genetice pe parcursul epidemiei actuale, potrivit unui studiu apărut în revista ”Science”, în luna august, noua cercetare indică faptul că anumite regiuni ale acestuia asupra cărora acţionează ZMapp nu au suferit mutaţii.
Noul studiu a fost realizat în cadrul unui consorţiu de cercetări în domeniul imunoterapiilor contra Ebola, finanţate de National Institutes of Health (NIH) din SUA, care au testat anticorpi provenind din 25 laboratoare din lume. Următoarea etapă de cercetare va consta în studierea noilor anticorpi dezvoltaţi de supravieţuitorii epidemiei. ZMapp, conceput de compania biomedicală Mapp Biopharmaceutical, cu sediul în oraşul californian San Diego, va fi testat clinic la începutul anului 2015. Anticorpii formaţi în urma administrării de ZMapp au fost iniţial izolaţi de un laborator al Agenţiei pentru Sănătate Publică din Canada şi de cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Maladiilor Infecţioase din cadrul armatei SUA.