Actriţa americană Angelina Jolie, emisar special al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), a vizitat, ieri, o tabără de refugiaţi din Iordania, unde s-a întâlnit cu familii de sirieni care fug din calea conflictului din ţara natală. După cum a anunţat, în cadrul unui briefing la Geneva, secretarul de presă al UNHCR, Adrian Edwards, principalul scop al vizitei efectuate de Angelina Jolie este cel de a atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra acestei regiuni, unde se resimte lipsa de finanţare a programului pentru ajutorarea refugiaţilor, a zonelor pentru găzduirea lor. Angelina Jolie, însoţită de Înaltul comisar al ONU pentru Refugiaţi, Antonio Guterres şi de ministrul iordanian al Afacerilor Externe, Nasser Judeh, a vizitat tabăra Zaatari din Iordania. De la sfârşitul lunii iulie, când tabăra amplasată în provincia nordică Mafraq şi-a deschis porţile, aici şi-au găsit refugiul circa 28.000 de sirieni. Numărul total de sirieni care au traversat frontierele cu ţările vecine a ajuns la 253.100. După Iordania, ţările în care se află cei mai mulţi sirieni sunt Libanul, cu 66.900, Turcia, cu 28.400 şi Irak, cu 22.600.
Cu ochii în lacrimi, Angelina Jolie a declarat că a auzit mărturii emoţionante de la refugiaţi. Poveştile copiilor au mişcat-o în mod deosebit şi este îngrijorată de faptul că pentru sirieni, situaţia nu pare să aibă rezolvare. ”Sunt îngrijorată, întreaga lume este îngrijorată când întâlneşti atât de mulţi oameni nevinovaţi care se întreabă de ce nimeni nu este de partea lor, cine îi va ajuta să supravieţuiască în lunile care vor urma”, a declarat actriţa. Angelina Jolie a mai adăugat că refugiaţii şi-au exprimat temerea că oamenii rămaşi în urmă nu vor mai avea nicio şansă să mai fugă din calea violenţelor, dată fiind amploarea măsurilor represive luate.
La finalul Forumului Umanitar pentru Iordania, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la Geneva, s-a decis majorarea până la sfârşitul acestei luni a fondului pentru acordarea de ajutor refugiaţilor sirieni, astăzi acesta cifrându-se la 193 de milioane de dolari. Acest lucru a fost determinat de faptul că iniţial, mărimea fondului era estimată din calculul conform căruia până la sfârşitul anului din Siria vor pleca 185.000 de oameni, însă atâţia refugiaţi sirieni se înregistrau deja la sfârşitul verii.