Anunțată din vară, ieri a avut loc întrevederea dintre regina Elisabeta a ll-a și actrița americană Angelina Jolie, în cadrul căreia vedeta a fost înnobilată pentru implicarea în cauze nobile și activitatea depusă ca Înalt Comisar pentru Refugiați. Actrița de 39 de ani s-a prezentat în fața reginei Elisabeta a ll-a cu un costum în două piese, de culoarea untului, s-a înclinat în fața acesteia și apoi a primit insigna Crucea de Onoare a celui mai prestigios ordin de excelență din Marea Britanie, care poartă numele sfințiilor Mihai și Gavril.
Din anul 2012, seriozitatea acțiunilor depuse de actriță în ceea ce privește ajutorarea zonelor de conflict a fost recunoscută de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Angelina Jolie fiind prima persoană din afara staff-ului agenției Națiunilor Unite numită Înalt Comisar ONU. Tot în 2012 a co-fondat Inițiativa de Prevenire a Violențelor Sexuale (PSVI), iar anul acesta a avut loc primul summit internațional menit să pună capăt violențelor sexuale în zonele de conflict, organizat sub patronajul actriței și al Ministerului britanic al Afacerilor Externe. O altă inițiativă, de această dată, din păcate, resimțită pe propria piele, este de a atrage atenția asupra măsurilor pe care femeile le au la dispoziție în încercarea de a evita declanșarea cancerului de sân. Angelina Jolie a decis să facă dublă mastectomie, după ce a aflat că are 86% șanse de a dezvolta cancer până la vârsta de 40 de ani. Pentru a preîntâmpina îmbolnăvirea, actrița va trebui să sufere și o histerectomie totală, decizie însă pe care cu siguranță o va lua și o va pune în practică cu discreție.
Vizita la Londra este primul eveniment oficial la care Angelina Jolie participă după nunta extrem de discretă cu Brad Pitt. Cei doi s-au mutat temporar în Malta, unde își petrec luna de miere, dar și lucrează la un nou film împreună. Actrița și-a întrerupt însă luna de miere pentru a urca la bordul unei nave speciale care patrulează prin Marea Mediterană pentru a-i salva pe refugiații care se avântă pe mare cu ambarcațiuni improvizate. Nava „Phoenix“ are 40 de metri lungime și este împrumutată Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați de proprietarii săi, Chris și Regina Catrambone, un cuplu care se descrie drept ”antreprenori sociali” care au făcut avere din asigurări, asistență medicală de urgență și consultanță. Folosirea acestei nave pentru a patrula prin Marea Mediterană costă circa 445.000 de dolari pe lună, dar satisfacția vieților salvate este de neprețuit.
Peste 3.000 de imigranți și-au pierdut viața în Marea Mediterană începând din ianuarie, adică dublu față de recordul precedent, atins în 2011, anul Primăverii Arabe, a anunțat Organizația Mondială pentru Imigranți (OIM). De 20 de ani, traversarea Mării Mediterane reprezintă cel mai periculos periplu pentru imigranții clandestini. De la începutul anului, OIM a înregistrat moartea a 4.077 de imigranți ilegali în lume, dintre care o treime, circa 3.072, în Marea Mediterană. Din anul 2000, peste 22.000 de imigranți și-au pierdut viața în Marea Mediterană. Pentru această mare, ”2014 a fost cel mai negru an”, devansând cu mult 2011, când 1.500 de decese au fost înregistrate, fiind contabilizate până acum doar primele nouă luni ale anului.