Angelo Mitchievici, noul preşedinte al USR Dobrogea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alegeri câştigate de un candidat-surpriză

Angelo Mitchievici, noul preşedinte al USR Dobrogea

Cultură 30 Septembrie 2013 / 00:00 2285 accesări

Sâmbătă a fost o zi plină pentru creatorii de literatură de la malul mării, membri ai Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (USR), care şi-au ales preşedintele şi Comitetul Director pentru următorii patru ani şi au votat, totodată, pentru conducerea USR la nivel naţional. A fost o zi plină de rapoarte, comunicări, discursuri, critici, o zi plină de bucuria regăsirii cu colegii din cadrul filialei şi cei de la Bucureşti, dar şi de emoţii, tensiune şi surprize. Unele plăcute, altele mai puţin…

CANDIDATURĂ ANUNŢATĂ PE FACEBOOK La preşedinţia USR Dobrogea s-au aflat, iniţial, în competiţie oficială poetele Emilia Dabu şi Amelia Stănescu, prima anunţându-şi platforma-program pe site-ul filialei, încă din luna august, iar cea de-a doua - vineri, cu o zi înainte de alegeri. Preşedinţia filialei a fost câştigată detaşat, însă, de un candidat-surpriză, prozatorul, criticul literar şi eseistul Angelo Mitchievici, care şi-a anunţat candidatura chiar în dimineaţa alegerilor, într-o manieră ceva mai... atipică, dar în ton cu realităţile noii generaţii: pe Facebook. Acesta şi-a convins colegii să îl voteze rapid, cu un program-platformă bine pus la punct şi distribuit în sală cu câteva minute înainte de deschiderea lucrărilor Adunării generale a fililalei.

TINERII VS. BĂTRÂNII „LUPI DE MARE” Începând cu ora 13.00, în holul Bibliotecii Universitare din bulevardul Mamaia au început să sosească, rând pe rând, scriitorii filialei cu drept de vot, mai exact cei cu cotizaţia plătită la zi şi având calitatea de membri titulari. Două condiţii destul de dificil de îndeplinit, se pare, după prezenţa la vot a scriitorilor, putând fi număraţi în sală, înainte de alegeri, cam jumătate din numărul total al membrilor USR Dobrogea. Dintre cei 57 de membri, doar 28 de scriitori reprezentând cele două „tabere” declarate - generaţia „tinerilor lupi de mare” şi cea a „bătrânilor lupi de mare”, după caracterizarea făcută de preşedintele Filialei Bucureşti a USR, secţia poezie, Dan Mircea Cipariu - s-au întrunit pentru a-şi exprima opţiunile prin vot.

DE LA MANOLESCU LA CIPARIU Scriitorii de la Constanţa au primit şi oaspeţi de la nivel central, mai exact pe cei doi contracandidaţi la preşedinţia USR, Nicolae Manolescu şi Dan Mircea Cipariu, aflaţi în turneu electoral la filialele din ţară, pentru a-şi promova programele-platformă şi a fi votaţi de scriitorii locali. Alături de aceştia s-au mai aflat Gabriel Chifu şi Nicolae Prelipceanu. Contracandidaţii de la nivel central, reprezentând, de asemenea, generaţii diferite, şi-au susţinut pe larg programele. Nicolae Manolescu a prezentat şi raportul de activitate pentru perioada de mandat 2009-2013, accentuând faptul că, în ciuda crizei şi a dificultăţilor financiare, uniunea a rămas, în 2013, fără niciun fel de datorii. Discursul său a fost axat, în principal, pe statutul scriitorului român contemporan, pe creşterea vizibilităţii acestuia inclusiv la nivel internaţional. Pe de altă parte, exponentul tinerei generaţii, Dan Mircea Cipariu, a spus că esenţa programului său se rezumă la cuvântul „comunicare”, atât internă, în cadrul uniunii, de cunoaştere reciprocă a scriitorilor, a realizărilor sau a problemelor cu care se confruntă, cât şi cu exteriorul, cu presa (şi nu numai), pentru promovarea membrilor filialelor. Cipariu şi-a declarat susţinerea la preşedinţia USR Dobrogea pentru Amelia Stănescu.

LIPSA DE COMUNICARE, PROBLEMA FILIALEI Comunicarea - sau, mai bine zis, lipsa ei - a fost un aspect sensibil care i s-a reproşat fostei conducătoare a USR Dobrogea, Cristina Tamaş, atât de către colegii din filială, cât şi de preşedintele Nicolae Manolescu. După ce aceasta a prezentat seria activităţilor derulate de filiala dobrogeană în ultimii patru ani, Nicolae Manolescu a mărturisit că nu a ştiut nimic despre ele, fapt pentru care şi declarase anterior că USR Dobrogea se numără printre filialele cu o activitate inexistentă. Manolescu a criticat lipsa de comunicare din cadrul filialei de la malul mării, care nu a ţinut legătura cu uniunea şi nu a informat cu privire la ceea ce se întâmplă la nivel local: activităţi, evenimente editoriale, probleme ale scriitorilor. Lipsa de comunicare dintre Cristina Tamaş şi scriitorii USR Dobrogea a fost invocată şi de unii membri ai filialei cu state vechi, precum prozatorul Ovidiu Dunăreanu. Susţinător al Cristinei Tamaş la alegerile trecute, Dunăreanu i-a reproşat acesteia că lipsa de comunicare cu scriitorii filialei are drept consecinţă şi o participare destul de redusă la vot.

MITCHIEVICI, ALES CU 16 VOTURI DIN 28 Dintre cei 28 de membri ai USR Dobrogea care au votat, 16 l-au ales preşedinte al filialei pe Angelo Mitchievici, în timp ce contracandidatele sale, Amelia Stănescu şi Emilia Dabu, au primit şase şi, respectiv, trei voturi. De asemenea, au fost anulate trei voturi. În Comitetul Director au fost aleşi Ovidiu Dunăreanu, Nicolae Rotund, Sorin Roşca şi Mădălin Roşioru.

NEMULŢUMIRI O surpriză neplăcută pentru candidaţii constănţeni a reprezentat-o faptul că nu li s-a mai permis, înainte de alegeri, să îşi susţină platformele-program, aşa cum au făcut-o pe larg candidaţii veniţi de la Bucureşti. Emilia Dabu s-a declarat dezamăgită de situaţie, mai ales că atât ea, cât şi contracandidaţii săi se pregătiseră să îşi prezinte programele în faţa colegilor. Surprins a fost şi câştigătorul alegerilor, Angelo Mitchievici, care ne-a declarat, însă, că nu crede că ar fi vorba despre vreo rea intenţie, ci doar despre o... neînţelegere. Sau poate că este vorba, am spune noi, iarăşi de acea lipsă de comunicare invocată de toţi cei care au rostit discursuri...

Portret şi platformă-program de câştigător

Angelo Mitchievici şi-a anunţat candidatura la preşedinţia USR Dobrogea chiar sâmbătă dimineaţă, într-un mod mai puţin obişnuit pentru firile mai conservatoare, dar în ton cu realităţile momentului: pe Facebook. Acesta a postat pe cunoscutul site de socializare următorul mesaj: „Azi (n.r. sâmbătă), la ora 14.00, candidez la preşedinţia Uniunii Scriitorilor - Filiala Dobrogea. Nu pentru că mă simt o vedetă, ci pentru că îmi doresc să fac nişte lucruri pentru filiala aceasta”.

Iar expunerea „lucrurilor” pe care Angelo Mitchievici şi le-a propus să le facă pentru USR Dobrogea a fost cât se poate de convingătoare pentru colegii săi. Acesta a declarat pentru „Telegraf”, imediat după aflarea rezultatelor, că poziţia sa este una pragmatică, spunând că doreşte că urmărească platforma-program pe care a propus-o.

TINERII, „CELULA DE MARKETING” A USR DOBROGEA Printre obiectivele prevăzute în program se numără contractarea de finanţări europene, atragerea de tineri (studenţi), care să activeze în regim de voluntariat în cadrul filialei. „Ei vor fi „celula de marketing” a USR Dobrogea”, îşi propune Angelo Mitchievici. În program se consideră necesare, printre altele, crearea unei pagini de Facebook, refacerea site-ului USR Dobrogea, crearea unei burse a joburilor culturale, a unor programe pentru tinerii olimpici, afilierea filialei la organizaţiile culturale din afara ţării. Crearea de evenimente în spaţii neconvenţionale (în parc, în mall, în cluburi), organizarea unui festival de literatură sunt doar câteva dintre obiectivele incluse în platforma-program.

Eseist, prozator şi critic literar, Angelo Mitchievici s-a născut pe 5 noiembrie 1972, la Drăgăşani, în judeţul Vâlcea, şi este licenţiat în Litere al Universităţii Bucureşti (1998). Atât în timpul facultăţii, cât şi după, şi-a manifestat interesul şi pentru dramaturgie. A colaborat cu numeroase reviste literare şi este autorul mai multor volume, printre care: „Decadenţă şi decadentism în contextul modernităţii româneşti şi europene” (2011) şi „Mateiu I. Caragiale - fizionomii decadente” (2007). A câştigat, printre altele, şi Premiul „Cartea anului 2009“ al USR Dobrogea, pentru volumul „Cinema” (povestiri), 2009.



12