Îngrijorarea producătorilor de anghilă japoneză și sectorului hotelier din Japonia a crescut după ce Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a inclus această specie, foarte folosită de bucătăria niponă, în categoria celor aflate în pericol. Decizia, anunțată ieri de IUCN, ar putea presupune interzicerea comerțului internațional cu această specie, în baza Convenției de la Washington care reglementează comercializarea faunei și florei aflate în pericol. Acest lucru îngrijorează peste măsură producătorii de anghilă din Japonia, care după o scădere semnificativă a bancurilor locale de acest pește-șarpe, depind de importurile din Coreea de Sud sau China. Pentru a satisface apetitul uriaș de anghilă, o specialitate a bucătăriei nipone, Japonia cumpără 70 la sută din întreaga cantitate capturată în lume. Din acest motiv, proprietarii restaurantelor se tem de o creștere a prețurilor și de o importantă scădere a vânzărilor. De la 232 de tone în 1963, recordul istoric, producția a înregistrat o scădere notabilă cu mai puțin de 10 tone în 2010, motiv pentru care chiar și Ministerul Mediului japonez a fost obligat să o considere în 2012 drept o specie amenințată.