SENTINŢA. Şapte bărbaţi din Medgidia, judecaţi în stare de arest preventiv pentru jefuirea mai multor case de amanet şi de schimb valutar din Constanţa, Năvodari şi Călăraşi, au fost condamnaţi, ieri, de Judecătoria Constanţa, pentru tâlhărie, complicitate la tâlhărie şi proxenetism. Liderii grupării, cei care au pregătit şi au regizat fiecare lovitură, Marius Nicolae, de 20 de ani, şi Cetin Iaşar, de 27 de ani, au fost condamnaţi la câte 17 ani de închisoare, Vasile Tudor Petre, zis „Gogomanu”, de 40 de ani, Leonte Chiriac, zis „Seringă”, de 31 de ani, şi Gheorghe Bărbat, de 31 de ani, au fost condamnaţi la câte 15 ani de detenţie, Cătălin Petre, de 18 ani, a fost condamnat la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare şi Stoian Zăgureanu, de 39 de ani, la trei ani de închisoare în regim de detenţie. În acelaşi dosar au fost judecate şi trei femei, care au ştiut că indivizii furau bijuterii şi au fost de acord să ascundă prada în locuinţele lor, două dintre ele fiind şi complice la proxenetism. Ana Brânduşa Grigore şi Ana Maria Oproescu au fost condamnate la câte un an de închisoare cu suspendare sub supraveghere, iar Mirela Călin, la trei ani de închisoare cu suspendare condiţionată. Sentinţa nu este definitivă.
ACUZAŢIILE. Conform anchetatorilor, prima lovitură a avut loc pe 3 iulie 2009, în Năvodari. La jaf au participat Marius Nicolae, Cetin Iaşar, Vasile Tudor Petre, Leonte Chiriac şi Gheorghe Bărbat. Indivizii mascaţi au intrat, în jurul orei 15.00, într-un magazin de bijuterii şi, după ce le-au ameninţat pe cele două vânzătoare cu o sabie şi un pistol, au plecat cu zeci de cercei, brăţări şi lanţuri din aur, în greutate de 4,5 kg. Au urmat apoi, pe 28 iulie 2009 şi 19 august 2009, alte două jafuri comise în Constanţa, la două case de schimb valutar. Primele informaţii cu privire la existenţa grupării din Medgidia au fost primite de anchetatori pe 13 iulie 2009, când administratorul unei bijuterii din Constanţa s-a prezentat la Poliţie şi a anunţat că, în urmă cu trei zile, a cumpărat 1,700 de kg. bijuterii din aur, pentru care a plătit 77.500 de lei, de la o femeie care s-a recomandat a fi „doamna Ionescu“. Singura informaţie sigură din declaraţiile bărbatului a fost strada pe care locuieşte „doamna Ionescu“ în Constanţa. Pentru identificarea ei, anchetatorii au întocmit o planşă cu fotografiile tuturor persoanelor de sex feminin care locuiesc pe strada respectivă, iar „doamna Ionescu“ a fost identificată în persoana Mirelei Călin. Mai mult, poliţiştii au constatat că o parte din bijuteriile vândute de femeie proveneau din jaful dat pe 3 iulie 2009, din Năvodari. După arestarea lui Marius Nicolae, în cazul loviturii din Năvodari, în grup au început să apară tensiuni şi suspecţii au purtat mai multe discuţii telefonice care aveau ca ţintă ascunderea mai multor bunuri care ar fi putut să îl incrimineze pe Nicolae.
ÎMPUŞCAT ÎN TIMPUL JAFULUI. Ultima lovitură dată a fost pe 14 septembrie 2009, în Călăraşi. Potrivi poliţiştilor, în jurul orei 13.00, patru bărbaţi au intrat şi l-au lovit pe angajatul unui magazin de bijuterii şi al unei case de amanet, somându-l să le dea banii şi bijuteriile aflate în incintă. Ulterior, la câteva secunde, dintr-o altă încăpere, din spate, a apărut administratorul casei de amanet, care a tras în cei patru indivizi cu o puşcă cu alice, rănindu-l la mână pe unul dintre hoţi care era înarmat cu un pistol. Spărgătorii au plecat cu aproape 10 kg de bijuterii din aur. Pe 15 septembrie 2009, la Postul de Poliţie Mihail Kogălniceanu s-a prezentat o persoană care a anunţat că a îngrijit în seara precedentă un bărbat care prezenta, la nivelul omoplatului, umărului şi jumătăţii superioare a braţului drept, multiple plăgi produse prin împuşcare cu alice. În urma verificărilor, oamenii legii au descoperit că victima este Cetin Iaşar. În timpul audierii, el a recunoscut că a participat la comiterea jafului din Călăraşi, însă a refuzat să îi identifice şi pe ceilalţi participanţi. Odată cu demararea percheziţiilor, poliţiştii au descoperit în locuinţa lui Leonte Chiriac un contract de amanet şi o sabie cu lama de 40 de centimetri. În casa lui Stoian Zăgureanu, oamenii legii au găsit actele maşinii folosite la spargeri, mai multe săbii şi bijuterii, iar la domiciliul lui Cetin Iaşar a fost găsit un pistol cu bile. Procurorii care au anchetat acest caz i-au trimis în judecată pe Stoian Zăgureanu, Vasile Tudor Petre şi fiul acestuia, Cătălin Petre, şi pentru proxenetism.