Anomaliile naturii se permanentizează

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cauze ale schimbărilor climatice

Anomaliile naturii se permanentizează

Monden 27 Martie 2013 / 00:00 505 accesări

ENERGIE ACUMULATĂ ÎN ATMOSFERĂ Revenirea iernii cu temperaturi scăzute şi ninsori abundente care s-a abătut în emisfera nordică este o manifestare a schimbărilor climatice la nivel mondial. Astfel, ceea ce până mai ieri părea o anomalie va începe să devină ceva curent, iar oamenii ar trebui să se obişnuiască cu aceste schimbări. ”Am trecut de la ideea de încălzire globală la conceptul de schimbare climatică. Temperatura globală este în creştere, dar mai important decât aceasta este faptul că vremea devine din ce în ce mai schimbătoare”, a explicat profesorul John Beddington, consilier ştiinţific al Guvernului britanic. De altfel, Marea Britanie este una dintre ţările cele mai afectate de anomaliile şi capriciile vremii care îi aduc pagube însemnate.

Vremea considerată a fi anormală va începe să fie observată din ce în ce mai frecvent. Şi nu este vorba doar de căderi masive de zăpadă, ci şi despre furtuni, ploi torenţiale, uragane şi căldură extremă. Din cauza încălzirii globale, cantitatea de energie acumulată în atmosferă şi oceane este în creştere, de aceea procesele intense de eliberare a acestei energii se vor produce mai des şi va creşte şi intensitatea lor. Ninsori abundente s-au abătut la sfârşitul săptămânii trecute asupra Ucrainei şi Rusiei. Căderile de zăpadă, care au durat trei zile la Kiev, au paralizat complet viaţa capitalei ucrainene. La Moscova şi în regiunea adiacentă au căzut în două zile circa 30 de centimetri de precipitaţii. O situaţie similară se remarcă şi în întreaga emisferă nordică: troienele au blocat traficul în ţările europene, SUA, Canada şi Japonia. Din cauza ninsorii a fost anulat meciul din calificările pentru Campionatul Mondial de fotbal între naţionalele Rusiei şi Irlandei de Nord, ce fusese programat pentru luni, la Belfast.

EFECTELE CĂLDURII Din 1910 şi până în prezent, temperatura medie globală a crescut cu un grad, potrivit meteorologilor. Aceasta înseamnă o creştere uriaşă a cantităţii totale de energie termică în atmosferă şi oceane. Conform estimărilor oamenilor de ştiinţă, probabilitatea unei veri caniculare a crescut de cinci ori în ultimii 50 de ani. Deoarece temperatura pe planetă este distribuită inegal, creşte probabilitatea unor anomalii meteo de orice fel, secetă, uragane, inundaţii, ninsori abundente şi temperaturi scăzute.

AMENINŢARE CONSTANTĂ Stihiile naturii sunt tot mai greu de anticipat. Peste 250.000 de persoane din California, un stat din vestul SUA, locuiesc în zone de coastă susceptibile să fie devastate de inundaţii, în caz de tsunami, în urma producerii unor cutremure, potrivit unui studiu publicat de Centrul american de Geofizică (USGS).

Valuri de opt metri sau mai înalte ar putea atinge nordul Californiei în cazul producerii unui cutremur cu magnitudinea 8 în regiune. Raportul de 60 de pagini care însoţeşte acest studiu, elaborat de agenţia californiană pentru gestionarea catastrofelor, cuprinde hărţi detaliate cu zonele de coastă cele mai expuse riscului la San Diego, Los Angeles, Oakland şi San Fracisco. Numărul total al persoanelor care locuiesc în zonele susceptibile de inundaţii provocate de tsunamiuri este de 267.000, în timp ce alte 169.000 de persoane lucrează în aceste regiuni. În plus, numărul persoanelor aflate în aceste zone poate creşte semnificativ, în funcţie de momentul zilei, pe plajele turistice, spre exemplu.

Valurile seismice produse în larg prezintă un pericol minor, deoarece valurile sunt mai mici, iar autorităţile au timp să declanşeze alerta. Însă va exista un pericol mult mai mare în cazul unui seism generat în zona de subducţie Cascadia (CSZ), care se întinde pe o distanţă de aproape 1.000 de kilometri, din nordul Californiei şi până la Insula Vancouver. CSZ s-a fracturat şi a generat tsunamiuri în cel puţin şapte rânduri în ultimii 3.500 de ani, la intervale de timp cuprinse între 140 şi peste o mie de ani. Ultimul datează de pe la 1700.



12