Anotimpul anomaliilor meteo în Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Uragan vs caniculă

Anotimpul anomaliilor meteo în Europa

Monden 09 August 2012 / 00:00 446 accesări

CAPRICIILE VREMII Începutul verii a fost surprinzător de liniştit în Europa, fără temperaturi ridicate sau furtuni devastatoare, dar s-a intrat în acest început de august în sezonul anomaliilor meteorologice. O furtună puternică a măturat în ultimele 24 de ore sudul Poloniei, unde circa 12.000 de persoane au rămas fără curent electric, în timp ce 1.000 de case au fost distruse complet. Rafalele puternice de vânt, cărora li s-a adăugat şi ploaia torenţială, au rupt copaci şi au aruncat fragmente de acoperişuri pe drumuri, acestea devenind practic inaccesibile. Unele localităţi au fost complet izolate, iar echipele de salvare nu pot să ajungă la sinistraţi. O situaţie similară s-a înregistrat în Norvegia, unde ieri s-a abătut un uragan în toiul nopţii. Numai într-o jumătate de oră, nivelul râurilor a crescut cu aproximativ un metru. Mulţi oameni au fost evacuaţi cu ajutorul elicopterelor, fiind recuperaţi de pe acoperişul caselor.

În contrast, zona Balcanilor este puternic afectată de caniculă şi secetă. În Croaţia, Bulgaria, România agricultorii se plâng de valul de căldură fără precedent şi dau doar din umeri, uitându-se cum Soarele le face scrum culturile. Chiar şi sistemul de irigaţii se dovedeşte neputincios în faţa caniculei care se prelungeşte de mai multe săptămâni. Pentru al treilea an, Croaţia se confruntă cu o secetă severă. Asfaltul se topeşte literalmente sub razele nemiloase ale Soarelui. Şi locuitorii din Serbia şi România au avut de suferit din cauza valului de căldură fără însă a se înregistra victime.

SUB AMENINŢARE Asia are însă parte de un sezon umed mai violent ca de obicei. Circa două milioane de persoane au fost evacuate ca măsură de precauţie în estul Chinei, regiune atinsă ieri de taifunul Haikui, care a scăzut în intensitate şi a ocolit totuşi oraşul Shanghai, capitala economică a ţării. Taifunul Haikui s-a abătut asupra coastelor provinciei Zhejiang, la sud de Shanghai, cu rafale de vânt de 150 de kilometri pe oră, distrugând totul în calea sa şi lăsând fără electricitate 1.000 de aşezări. Două taifunuri, Saola şi Damrey, au trecut deja peste coasta de est a ţării la sfârşitul săptămânii trecute, inundând oraşe şi zone rurale şi soldându-se cu zeci de victime. În iulie, 79 de persoane au murit la Beijing, în urma celor mai violente ploi torenţiale din ultimii 60 de ani.

STARE DE URGENŢĂ O treime din cele 108 comune chiliene se află în stare de urgenţă din cauza secetei, iar zece au fost chiar declarate zone de catastrofă, a anunţat Guvernul de la Santiago de Chile. Seceta afectează ţara deja de trei luni, cel mai greu încercată fiind regiunea Coquimbo. Subvenţiile destinate măsurilor de urgenţă au ajuns la circa 140 de milioane de dolari. În celălalt colţ al lumii, la Johannesburg, în Africa de Sud, a nins pentru prima dată din 2007. Ninsoarea nu este un fenomen rar în Africa de Sud, dar zăpada cade în general pe lanţurile muntoase, îndeosebi în Drakensberg, în estul ţării şi în munţii din Lesotho, micul regat enclavă din Africa de Sud. Autorităţile au făcut apel la automobilişti, puţin obişnuiţi să conducă pe ninsoare, să dea dovadă de prudenţă pe şosele.

Taguri articol


12