Medicii susţin că iarna este anotimpul propice pentru infarct, astfel că recomandă atenţie maximă şi evitarea pe cât posibil la expunerea la frig, dar şi o alimentaţie cât se poate de sănătoasă. Explicaţia este simplă, spun medicii. Când temperaturile sunt scăzute, se produce o schimbare hormonală în corp. Cortizolul creşte şi astfel apare un risc mai mare de boli cardiovasculare. Totodată, temperaturile scăzute fac arterele să se micşoreze, restricţionând fluxul sanguin şi reducând oxigenul care ajunge la inimă, ceea ce înseamnă primul pas către un atac de cord. De precizat este şi că, atunci când este frig, inima este mai solicitată, pentru că organismul cere mai multă energie din partea ei pentru a încălzi toate organele. În principal, orele dimineţii reprezintă risc mărit de infarct, din cauză că atunci presiunea sanguină este mai ridicată. Trebuie luat în calcul şi faptul că sistemul imunitar este slăbit, nivelul cortizolului creşte chiar mai mult şi inima este fragilă. Astfel, spun specialiştii, pentru a preveni bolile de inimă se impune un stil de viaţă cât mai sănătos cu putinţă, care să includă o alimentaţie săracă în grăsimi, mişcare în mod regulat, de cel puţin patru ori pe săptămână câte 30 de minute.