Anotimpurile încep mai devreme cu două zile faţă de acum 60 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Anotimpurile încep mai devreme cu două zile faţă de acum 60 de ani

Monden 23 Ianuarie 2009 / 00:00 422 accesări

Toate cele patru anotimpuri încep, în medie, cu două zile mai devreme decît în urmă cu 60 de ani, au anunţat cercetătorii americani, într-un studiu publicat în revista ”Nature”. Oamenii de ştiinţă au calculat că cea mai caldă zi din an, în regiunile temperate, soseşte cu două zile mai devreme, la fel ca şi cea mai rece zi din an.

”Toate anotimpurile sosesc mai devreme. Toate sînt mai calde şi mai timpurii”, a declarat Alexander Stine, de la University of California din Berkeley, autorul noului studiu. Această schimbare poate fi observată în emisfera nordică, dar şi în cea sudică, a declarat Stine, a cărui echipă a studiat datele referitoare la temperaturile înregistrate în ultimii 100 de ani. Stine a declarat că această anomalie este provocată de încălzirea globală şi că este o consecinţă, cel mai probabil, a activităţilor umane. Stime a declarat că temperaturile înregistrate pe continent, între anii 1850 şi 1950, au arătat un model simplu de variaţie, cu cea mai caldă zi din an din emisfera nordică situîndu-se în jurul datei de 21 iulie. Între 1954 şi 2007, vîrfurile de temperatură au fost înregistrate, în medie, cu 1,7 zile mai devreme decît perioada precedentă.

Recordurile de temperatură se înregistrează la diferenţă de o lună faţă de cele două solstiţii, a declarat Stine, care a explicat că razele Soarelui au acum nevoie de mai mult timp pentru a încălzi continentul în timpul verii şi că Pămîntul are nevoie de mai mult timp pentru a se răci în perioada în care razele cad indirect asupra lui. ”Pămîntul opune mai puţină rezistenţă faţă de ceea ce Soarele îi spune să facă”, a declarat Stine. Poate fi vorba de o scădere a texturii solului sau de un alt factor, precum poluarea, a adăugat acesta.

Taguri articol


12