ANPC pune zmeii bancari cu botul pe labe

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Raiffeisen, amendată

ANPC pune zmeii bancari cu botul pe labe

Economie 22 Octombrie 2017 / 16:47 1671 accesări

Cursul valutar va îngheța în toate contractele de credite vândute prin practici înșelătoare

Cursul valutar va îngheța în toate contractele de credite vândute prin practici înșelătoare

Avocatul Gheorghe Piperea: „ANPC a încheiat controale tematice la mai toți zmeii bancari și a împărțit sancțiuni pentru practici înșelătoare. Magia are întotdeauna un preț“

Avocatul Gheorghe Piperea: „ANPC a încheiat controale tematice la mai toți zmeii bancari și a împărțit sancțiuni pentru practici înșelătoare. Magia are întotdeauna un preț“

CE SĂ FACI, N-AI CE SĂ FACI! Ordinul Protecției Consumatorilor (ANPC) care vizează practicile înșelătoare în franci elvețieni împrumutați de Raiffeisen Bank a fost semnat, la finele săptămânii trecute, dar poate și va fi contestat de bancă. Reamintim că ANPC a amendat Raiffeisen cu 50.000 lei - „Banca a prezentat un produs cu dobândă favorabilă, pe care a crescut-o apoi de la 4,9 la 5,9% pe an. De asemenea, creditul a fost dat drept sigur, stabil și ieftin, iar informarea incorectă a consumatorilor i-a determinat pe aceștia să ia o decizie pe care altfel n-ar fi luat-o, adică să se împrumute în franci“. La rândul său, Raiffeisen Bank apreciază ca neîntemeiată concluzia ANPC - „Reamintim că prevederile legale au suferit modificări multiple de-a lungul anilor, iar aprecierea practicii la un anumit moment trebuie analizată în raport cu dispozițiile legale în vigoare“. Mai exact, Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte, act care stă la baza deciziei ANPC, a intrat în vigoare la începutul lui 2008; faptele vizate acum s-au întâmplat, în principal, între 2006 și 2007. Cu alte cuvinte, unde nu-i lege, nu-i ilegal să dai țeapă?

ÎNGHEAȚĂ CURSUL Decizia ANPC a fost analizată și de avocatul Gheroghe Piperea, care punctează că, pe partea de risc valutar și de efecte erga omens (adică pentru toți consumatorii - n.r.), sunt câteva neclarități care vor necesita eforturi suplimentare de interpretare din partea instanțelor - „În motivarea amplă este evocată practica băncii de disimulare a riscului valutar și de dobândă, precum și faptul că toate contractele de credit în franci (peste 35.000) sunt expresia practicii înșelătoare. Efectul? Înghețarea cursului leu/franc. Mult mai important este că ordinul ANPC privește TOATE creditele la care se refereau documentele interne ale băncii, puse pe internet acum câteva luni, sub denumirea #raiffeisenleaks. Inclusiv cele în euro și în lei. Toate aceste contracte vor fi refăcute și aduse la nivelul „promoțional“ din 2006 - 2008. Așadar, atât de blamații debitori în CHF au rezolvat și problema împrumutaților în euro și lei, cel puțin la Raiffeisen“. Oricum, de notat e că Protecția Consumatorilor a terminat controalele tematice la mai toate băncile, împărțind sancțiuni multiple pentru practici înșelătoare. „Personajele rele din basmul creditării intră într-o zodie nasoală. Într-adevăr, magia are întotdeauna un preț“, conchide Piperea.



12