Ansamblul rupestru de la Basarabi, propus pentru patrimoniul UNESCO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ansamblul rupestru de la Basarabi, propus pentru patrimoniul UNESCO

Cultură 04 Iulie 2008 / 00:00 651 accesări

Comisia patrimoniului mondial a UNESCO a iniţiat, pe data de 2 iulie, la Quebec, o reuniune în vederea deciderii asupra celor 45 de obiective naturale sau arhitecturale cărora le vor fi recunoscute în acest an „valoarea universală excepţională\", iar România a înscris pe liste 14 obiective. Comisia de experţi din cele 21 de state membre ale ONU pentru educaţie, ştiinţă şi cultură (UNESCO) va aborda problema delicată a înlăturării din patrimoniu a văii Elbei de la Dresda (Germania) în cursul reuniunii care se va încheia pe 10 iulie.

Aproximativ 851 de obiective au fost înscrise pe lista Patrimoniului Mondial pentru a fi luate în discuţie ca să devină parte a patrimoniului mondial, dintre care 660 sînt culturale, 166 naturale şi 25 mixte. În acest an, 45 de obiective, din cele 851 propuse, vor fi incluse pe lista Patrimoniului Mondial. România are înscrise pe această listă 14 obiective: Mănăstirea Neamţ, bisericile bizantine şi post bizantine de la Curtea-de-Argeş, ansamblul monumental de la Tîrgu-Jiu, ansamblul rupestru de la Basarabi, biserica Trei Ierarhi din Iaşi, culele din Oltenia (case fortificate etajate), biserica Densuş, centrul istoric din Alba-Iulia, centrul istoric din Sibiu, Mănăstirea Suceviţa (Biserica Învierii), situl paleontologic de la Sînpetru, masivul Retezat, vîrful Pietrosu din munţii Rodnei, codrul secular Slătioara.

Potrivit Ministrului Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, cele 14 obiective înscrise de România pînă acum rămîn valabile şi anul acesta şi vor fi discutate de comisia UNESCO la Quebec. „Punctul important este înscrierea de noi obiective. Pregătirea unei candidaturi este foarte grea mai ales pentru statele mai puţin bogate\", a explicat Roni Amelan, membru al biroului de presă al UNESCO. O decizie cu privire la noul clasament mondial al UNESCO va fi făcută publică începînd de duminică sau de luni, după cum a anunţat Amelan.

Există state care au făcut propuneri pentru prima dată în acest an, printre care Kirghistan, Papua Noua Guinee, Saint-Marin, Arabia Saudită. UNESCO favorizează candidaturile care provin din statele care nu figurează pe lista deja existentă a patrimoniului mondial, a spus Amelan, precizînd că este vorba de o politică oficială a organizaţiei cu scopul de a creşte gradul de reprezentare. Două criterii importante sînt luate în calcul la alegerea unui obiectiv, „valoarea sa universală excepţională\", însă şi planul de revitalizare prezentat. Planul de salvare, de gestiune este foarte important\", a subliniat Amelan.

Comitetul UNESCO trebuie, de asemenea, să reevalueze lista sa de obiective înscrise în Patrimoniul mondial care sînt în pericol. În prezent, 30 de obiective sînt trecute pe această listă.

Taguri articol


12