Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) demarează din 16 mai un plan de control pentru a preveni aparaţia bacteriei E.Coli în produsele alimentare de origine animală, a anunţat autoritatea, duminică, printr-un comunicat de presă.
Potrivit unui comunicat, Planul Naţional de Control va avea ca tematică "determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud".
După demararea planului de control, se vor preleva probe din abatoare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri şi pieţe agroalimentare şi dozatoare de lapte, planul fiind susţinut de crescătorii de animale şi de operatorii din industria alimentare de profil din România, anunţă ANSVSA.
Reprezentanţii ANSVSA transmit că s-a dispus prelevarea unui număr total de 1.096 de probe care vor fi transmise Institutului de Igienă şi Sănătatea Publică Veterinară pentru a fi analizate, costurile fiind suportate din bugetul autorităţii.
Planul va fi demarat ca urmare a unei analize de risc făcută de specialiştii instituţiei, un alt argument fiind apropierea sezonului estival, când se estimează că va creşte rulajul de marfă al unităţilor din industria alimentară şi afluxul de turişti.