Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Cătălin Florin Teodorescu, împreună cu vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), Livia Sima, cu directorul Oficiului Judeţean Pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Constanţa, Gheorghe Trandafir, cu reprezentanţii Gărzii de Mediu şi ai Jandarmeriei, au descins, sîmbătă noaptea, într-un control inopinat în staţiunea Mamaia. Acţiunea a început la ora 01.01 şi a vizat localurile care îşi desfăşoară activitatea în aer liber. “Legea este foarte clară: la ora 01.00, toate structurile de alimentaţie publică în aer liber au obligaţia să oprească muzica. Legea nu ţine cont de numărul de decibeli, iar segmentul de clienţi care doresc să se distreze pînă dimineaţa pot să apeleze la structurile închise şi izolate fonic, care nu deranjează restul turiştilor de pe litoral”, a declarat vicepreşedintele ANT. Controlul a început la “Ultima Playa”, unde echipa de control a fost primită cu ostilitate de către clienţi, administratorii supunîndu-se rigorilor legii, pe perioada controlului muzica fiind oprită. Reprezentanţii unităţii au primit o invitaţie pentru luni dimineaţa, la sediul OJPC, cu documentele societăţii. Vicepreşedintele ANT a precizat că administratorii ar putea scăpa basma curată întrucît în perimetrului localului nu se află nicio structură de primire turistică. “Nu am temei legal să aplic amenzi în acest caz. Barul este pe plajă, departe de orice structură de cazare”, a spus Livia Sima, după încheierea acţiunii. Atunci de ce a mai fost organizat un control aici? Doar ca să se strice distracţia tinerilor veniţi în vacanţă pe litoral şi ca să fie speriaţi administratorii barului?
Ostilitate împotriva echipei de control
Următoarea oprire a echipei de control a fost clubul “Crush”, situat la intrarea în staţiunea Mamaia. Şi aici, echipa de control s-a lovit de ostilitatea clienţilor şi, de data aceasta, şi de cea a administratorilor, care au încercat să găsească fel de fel de scuze pentru faptul că muzica era la volum maxim la acea oră. Unii clienţi au recurs la un limbaj vulgar, criticînd dur controlul autorităţilor, care le-a stricat distracţia. Vigilenţa jandarmilor care asigurau siguranţa inspectorilor a fost serios pusă la încercare, întrucît mai mulţi clienţi au aruncat cu băutură şi cu şerveţele în echipa de control. “Este inadminisbil să vină ei şi să ne oprească muzica. Noi sîntem în concediu şi am plătit o consumaţie pentru ca să ne distrăm aici. Ne dau ei banii înapoi? De aia nu merge turismul în ţara asta”, a spus, supărat, unul dintre clienţi, adăugînd: “Transformă Mamaia într-o staţiune de pensionari”. Clienţii au mai reclamat faptul că inspectorii distrug şi ultimul tip de turism care mai funcţionează pe litoral: cel de week-end, spunînd că vor pleca în Bulgaria. Atitudinea clienţilor şi a administratorilor, la care s-a adăugat faptul că muzica a fost pornită imediat după încheierea controlului, au dus, conform celor declarate de vicepreşedintele ANT, la dublarea sancţiuni care va fi aplicată în acest caz. “Acest tip de reacţii pot fi explicate prin faptul că în cluburi se află acel segment de clienţi care preferă să petreacă pînă dimineaţă. În acest caz, amenda se dublează. Pentru faptul că muzica nu era oprită la ora 01.45, atunci cînd am început controlul în acest loc, amenda este între 300 şi 500 de milioane de lei. O altă reglementare prevede faptul că împiedicarea aplicării legii se sancţionează cu aceeaşi amendă”, a declarat Livia Sima. Sfidarea autorităţilor le va aduce administratorilor clubului “Crush” şi un control din partea ANPC. “Pe linie de protecţie a consumatorilor vom veni în cursul zilei de luni şi vom face un control la sînge, deoarece în condiţii de noapte şi din cauza acestei gălăgii nu putem să desfăşurăm o acţiune de verificare. Tinerii, şi mai ales proprietarii acestor localuri, trebuie să înţeleagă că, în condiţiile în care au în apropiere spaţii de cazare, după ora 01.00 nu mai pot funcţiona. Părerea mea este că legislalaţia din România ar trebui modificată, în sensul că astfel de localuri trebuie să funcţioneze în afara staţiunilor, aşa cum se întîmplă în alte ţări. În Grecia, de exemplu, un astfel de local nu poate funcţiona decît la minimum cinci km de staţiunile turistice. Tinerii pot petrece în afara staţiunilor la orice oră, dar nu în condiţiile în care cluburile se află la 30 de metri de balcoanele turiştilor, care nu agrează această idee”, a declarat Cătălin Florin Teodorescu.
Ultimul control s-a desfăşurat la “Terasa Vanessi”, aflată în zona Cleopatra, unde acţiunea a decurs fără probleme, administratorul fiind invitat la sediul OJPC pentru primirea sancţiunii. Acţiunea de control s-a oprit în jurul orei 03.00, întrucît cea mai mare parte a agenţilor economici au aflat de control şi au oprit muzica. Conform preşedintelui ANPC, astfel de acţiuni vor continua, în fiecare săptămînă, şi vor viza toate localurile de pe litoral.