Anticipate şi guvern de tehnocraţi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără compromisuri cu Băsescu. Propunerile Opoziţiei

Anticipate şi guvern de tehnocraţi!

Eveniment 22 Iunie 2011 / 00:00 580 accesări

CONTRE. După ce Traian Băsescu şi Guvernul Boc au aruncat pe piaţă cele două bombe, modificarea Constituţiei şi reorganizarea administrativă, USL pe de o parte, şi Coaliţia pe de altă parte, sau cel puţin o parte a Coaliţiei, au început războiul declaraţiilor, unele dintre acestea, chiar războinice. Preşedintele Băsescu nu a făcut ieri, la consultările cu partidele parlamentare, decât să agite şi mai tare spiritele, de fapt, să confirme încă o dată că el este artizanul tuturor acestor scandaluri din politca românească. Prima întâlnire de ieri de la Cotroceni a fost cu delegaţia USL formată din Victor Ponta şi Crin Antonescu. Ceea ce Băsescu îşi dorea a fi doar o discuţie liniştitoare s-a dovedit a fi un nou război declarativ. Primul care a deschis “balul” a fost liderul liberal, care i-a solicitat preşedintelui Băsescu, ca iniţiator al ideii de reorganizare administrativă, să renunţe la proiect. “Am venit în speranţa că vom discuta cu preşedintele unui stat, nu cu liderul unui partid politic. Nu acceptăm nici desfiinţarea judeţelor, nici 16 sau 8 judeţe, nu acceptăm ca pe harta României să apară conturul de tragică amintire al Dictatului de la Viena. Noi venim cu o serie de propuneri pe care le punem la dispoziţia dumneavoastră ca şef al statului”, a declarat Antonescu. A fost momentul în care Băsescu a răspuns atacurilor. “Faceţi erori mari, dar m-am obişnuit cu suficienţa dumneavoastră!”. Imediat, preşedintele PSD, Victor Ponta, l-a completat pe colegul său şi a urcat miza. “Suntem dispuşi să sprijinim un Guvern tehnocrat, care să organizeze alegeri la toamnă”, a declarat Ponta.

COMPROMIS. Şeful statului a încercat să-şi “apropie” Opoziţia dând impresia că acceptă una din propunerile lor. “Vă asigur că veţi avea tot sprijinul pentru proiectul de lege privind reducerea la 300 a numărului de parlamentari. Aştept la rându-i ca Opoziţia să fie mai deschisă faţă de propunerile Puterii privind reorganizarea. Cred că putem face acest compromis”, a declarat Băsescu. “Noi nu am venit aici pentru compromisuri cu dumneavoastră. Poate între noi facem compromisuri, dar cu dumneavoastră nu”, a spus Ponta. “Nu împiedicaţi reorganizarea ţării”, le-a cerut Băsescu lui Ponta şi Antonescu, tonul său fiind mai mult un ultimatum pentru cei doi lideri ai Opoziţiei. Ponta şi Antonescu s-au prezentat cu temele făcute la întâlnirea de ieri cu Băsescu, prezentându-i acestuia un plan concret de acţiune. “Noi ne-am prezentat cu documente şi strategii puse pe hârtie. În ceea ce îl priveşte pe Băsescu, cel puţin în privinţa reorganizării administrative, nu am văzut niciun document, ceea ce ştim sunt doar variantele speculate în presă”, a declarat Ponta.

PROPUNERI. În programul USL sunt 6 acţiuni politice pentru următorul an, care cuprind alegeri parlamentare anticipate, instituirea unui guvern de tehnocraţi, revizuirea Constituţiei şi un comitet tripartit anticriză. Potrivit propunerii USL, până pe 15 iulie trebuie să se înfiinţeze un Comitet economic anti-criză, cu un dialog tripartit Putere-Opoziţie-BNR, care să convină asupra principalelor soluţii anti-criză absolut necesare în lunile următoare. O altă propunere este ca, până la 1 august 2011, să se decidă \"schimbarea Guvernului cu unul format din tehnocraţi, susţinut de către toate formaţiunile politice. Al treilea punct al USL menţionează “adoptarea rapidă a legii electorale prin care reducem numărul de parlamentari, până la 15 septembrie”. De asemenea, liderii USL propun organizarea de alegeri parlamentare anticipate, în baza noii legi, până la 30 noiembrie. Punctul cinci al programului USL arată că, după alegeri, cu un Parlament legitim şi cu o putere validată de votul oamenilor, se demarează discuţiile privind revizuirea Constituţiei şi a reorganizării administrativ-teritoriale, cu termen până în 15 aprilie 2012. Ultimul punct în documentul USL vizează “organizarea de alegeri locale împreună cu referendumul de aprobare a revizuirii Constituţiei”, până la 15 iunie 2012.



12