Anticorupția din România, folosită politic. SRI, arătat cu degetul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„The Times“:

Anticorupția din România, folosită politic. SRI, arătat cu degetul

Justiție 12 Februarie 2017 / 15:46 841 accesări

Editorialistul britanic Roger Boyes: ”Eforturile anticorupție sunt utilizate pentru reglarea conturilor politice, iar Marea Britanie nu ar trebui să susțină așa ceva”

Editorialistul britanic Roger Boyes: ”Eforturile anticorupție sunt utilizate pentru reglarea conturilor politice, iar Marea Britanie nu ar trebui să susțină așa ceva”

Editorialistul britanic Roger Boyes afirmă, într-un material publicat de "The Times", că practicile românești de folosire pentru răfuieli politice a acțiunilor anticorupție scot țara noastră în afara legii. Jurnalistul arată acuzator spre Serviciul Român de Informații, instituție pe care o bănuiește că nu a renunțat complet la trecutul securist și continuă să opereze în zone gri, folosindu-se de faptul că mecanismele care controlează activitatea acestui serviciu de securitate națională nu sunt foarte clare și transparente. Principalul argument oferit de Boyes în susținerea argumentației este cooperarea strânsă dintre SRI și "puternica agenție anticorupție" DNA.

Publicația britanică „The Times“ a atras atenția, într-un articol publicat sâmbătă, asupra faptului că utilizarea în scop politic a acțiunilor de combatere a corupției face ca România să devină un stat UE în afara legii. Editorialistul care semnează materialul atrage atenția mai ales asupra activităților Serviciului Român de Informații (SRI), care are mecanisme neclare de control.

”Mulțimea care tot crește și strigă ”Hoților, ieșiți afară” din centrul Bucureștiului a evocat în mod inevitabil amintiri din 1989 și ale ultimelor zile ale tiranului Nicolae Ceaușescu. Nu numai pentru că aceștia reprezintă persoane de modă veche aflate la putere, dar și pentru că piesa stradală este jucată într-un moment în care conducătorii României par să fi preluat unele dintre tehnicile lor de la temuta Securitate, atotpătrunzătorul serviciu secret“, scrie editorialistul Roger Boyes de la „The Times“ într-un articol intitulat ”România devine un stat al UE în afara legii”.

”Eforturile anticorupție sunt utilizate pentru reglarea conturilor politice, iar Marea Britanie nu ar trebui să susțină așa ceva”, adaugă publicația britanică.

”La apogeul său, Securitatea a făcut uz de 15.000 de ofițeri interni și o rețea de informatori de aproximativ 500.000 de persoane. Aceasta asculta telefoane, bătea și șantaja suspecți, aresta oameni care discutau glume politice, patrula în secțiile de ginecologie pentru a se asigura că nimeni nu efectua întreruperi de sarcină, împrăștia zvonuri și apoi îi aresta pe cei ce le reiterau. A fi paranoic în România însemna a te afla în posesia tuturor faptelor”, adaugă „The Times“.

”Succesorul oficial al Securității este SRI-ul, Serviciul Român de Informații, care servește unui Guvern democratic și nu este în nicio măsură la fel de cumplit. Acesta găsește însă dificilă renunțarea la trecut. A construit o mare bază de date, colecționând informații de la mai multe agenții guvernamentale; scopul său complet fiind delimitat de caracterul ascuns, mecanismul său de control fiind neclar. Accesul SRI-ul în viața de zi cu zi a fost consolidat și intensificat de cooperarea cu puternica agenție anticorupție, DNA. Acestea ascultă împreună telefoane și efectuează arestări preventive, adică păstrează suspecți importanți în detenție pentru a-i opri pe aceștia să comită pe viitor presupuse ofense similare”, scrie „The Times.

Taguri articol


12