Romani, daci, gladiatori și... nimfe au mers la pas, sâmbătă seară, în stațiunea Mamaia, atrăgând ca un magnet privirilor turiștilor care s-au oprit în loc pentru a-i privi și a-i fotografia. Spectacolul a fost inclus în cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului Antic Tomis, fiind oferit de cele patru asociații de reconstituire istorică din România - „veteranii” de la Terra Dacica Aeterna din Cluj, prezenți încă de la prima ediție a evenimentului, Asociaţia Culturală Tomis din Constanţa, Asociaţia Culturală Geto-Dacii din Moldova din Iaşi şi Geto-Dacii Sudcarpatici din Piteşti -, în fruntea cărora s-a aflat regina Tomiris, întruchipată, pentru a cincea și ultima dată, de cea care conduce destinele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării, Corina Martin. Parada antică a pornit din Piațeta Casinoului și a ajuns în Piațeta Perla, după mai multe popasuri pentru ca pedeștrii, împovărați de echipamentul greu de luptă, să-și poată tragă sufletul, timp în care, cei de pe margine i-au fotografiat.
„MEDEEA”, INVITATA-SURPRIZĂ A FESTIVALULUI
În Piațeta Perla, unde publicul se strânsese deja pentru a urmări spectacolul de teatru pentru copii „Capra cu trei iezi”, asociațiile de reconstituire istorică au făcut demonstrații militare, în programul fiind incluse și dansuri, dar și o prezentare de costume. Seara antică s-a terminat cu surpriza promisă de organizatori: spectacolul de taetru „Medeea”, după Euripide, foarte bine primit de către organizatori.
Festivalul Antic Tomis continuă și duminică cu ateliere de reconstituire istorică ce se vor desfășura în tabăra din Parcul Tăbăcărie (acolo unde au avut loc și edițiile anterioare, între Țara Piticilor și Satul de Vacanță), între orele 10.00 - 21.00. În program sunt incluse, până la ora 14.00, demonstraţii tactice și antrenamente militare cu public. Ceremonia oficială de închidere a festivalului va avea loc duminică, de la ora 15.00, însă Festivalul Antic Tomis se va încheia la ora 21.00, atunci când, conform organizatorilor, se vor termina atelierele de reconstituire istorică.
Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi Primăria Municipiului Constanţa. Anul acesta, Festivalul Antic Tomis a fost înregistrat la OSIM de către Asociația Litoral – Delta Dunării.
Citește și:
Trăiri... antice cu daci și romani, în Parcul Tăbăcărie
Dacii și romanii au reaprins flacăra cetății Tomis
Dacii și romanii se pregătesc să pună stăpânire pe Constanța
Festivalul Antic Tomis rămâne fără zeiță. Tomiris se retrage